Fotopodmlađivanje®

FOTOREJUVENACIJA - PODMLAĐIVANJE KOŽE SVJETLOSNIM ZRACIMA

Mladalački i lijep ten je nešto što velika većina želi da ima, ali starenjem, hormonalnim promjenama i štetnim djelovanjem okoline, prvenstveno sunčevih zraka, dolazi do degenerativnih promjena u koži, smanjenja kolagena i elastina. Samim tim dolazi do pojave prvih bora. Jedna vrlo popularna metoda koja može dovesti do smanjenja pojave nekih od najčešćih problema kože, uključujući bore, staračke pjege, melazme ali i vidljive kapilare jeste fotorejuvenacija. Ova minimalno invazivna metoda pomlađivanja kože koristi svjetlosne zrake čineći teksturu kože glatkom, elastičnijom, sjajnijom i svježijom. Istovremeno, poboljšavaju se količina, kvalitet i struktura kolagena i elastina u dubljim slojevima kože i povećava se tonus mišića.

KAKO IZGLEDA TRETMAN?

Fotorejuvenacija koristi jedinstvenu tehniku poznatu kao tretman pomlađivanja kože pomoću svjetlosnih zraka. U suštini, ova tehnologija se zasniva na primjeni intenzivne pulsne svjetlosti na različitim dijelovima kože. Prije tretmana, klijentu se nanosi hladan gel na oblasti koje se tretiraju. Prilikom tretmana, nose se zaštitne naočare da bi se zaštitile oči od svjetlosti dok terapeut koristiti aparat koja se naziva IPL uređaj. Ovaj aparat se prisloni na problematične dijelove kože i emituje svjetlost koja zagrijava kolagen u koži i koja koži daje podsticaj za regeneraciju i stvaranje novih ćelija. Povećana proizvodnja kolagena može popuniti fine linije i bore na licu, fleke, neravnine, kao i neke sitne ožiljke. IPL tehnologijom može doći i do smanjenja crvenila i diskoloracije na koži, koža postaje zategnutija, nježnija i boljeg kvaliteta.

KOLIKO TRAJE TRETMAN I KOLIKO JE TRETMANA POTREBNO?

Tretman fotorejuvenacija je veoma jednostavan, bezbjedan, efikasan i potpuno bezbolan. Na početku tretmana utvrdi se plan IPL tretmana za svakog klijenta, u zavisnosti od vrste kože i ozbiljnosti stanja koje se tretira. Najčešća serija tretmana se sastoji od 4 do 6 tretmana sa razmakom od 1 do 3 nedelje između svakog pojedinačnog tretmana. Svaka sesija obično traje oko 20 minuta nakon čega klijent može nastaviti sa svojim dnevnim obavezama. IPL tretmani daju postepen, prirodan napredak sa odličnim dugoročnim rezultatima. IPL tretman kože je popularan način da se smanje znaci starenja na licu, vratu, grudima, rukama i šakama.

KOME JE NAMIJENJEN TRETMAN ?

• Osobama koje žele da zadrže mladalački izgled bez podvrgavanja hirurškoj intervenciji;
• Osobama koje su pušači, imaju crvenilo, pigmentaciju, ožiljke na koži ili oštećenja nastala prekomjernim sunčanjem;
• Osobama koje žele da smanje veličinu pora, sitne bore ili poboljšaju teksturu i uklone beživotni izgled kože.

Zašto starim? Zašto imam bore? Zašto je moja koža opuštena?

Do pojave bora i opuštene kože dolazi zbog različitih faktora:
• prirodan proces starenja- godine života,
• gravitacija,
• neumjereno izlaganje UV zračenju,
• izloženost zagađenoj okolini (izduvni gasovi i dim cigerete),
• hormoni,
• neadekvatna njega.

Da li ste znali da kolagen i elastin već posle 25. godine života imaju slabiju funkciju? Zato je neophodno uticati na veću koncentraciju ova dva značajna sastojka kože kako bi što duže bila mlada, zategnuta i zdrava.

Prijevremeno starenje je moderni problem današnjice. Odnosi se na sve tipove kože i različita stanja pa se može uočiti već u ranim 20-im. Usled navedenih faktora koji utiču na starenje, u koži se povećava nastanak slobodnih radikala koji oštećuju građu ćelije, dolazi do slabljenja kolagena i elastina što izaziva nastanak bora. Koža više nije mlada i zategnuta i neophodno joj je podmlađivanje.

Da li ste znali da kolagen i elastin već posle 25. godine života imaju slabiju funkciju? Zato je neophodno uticati na veću koncentraciju ova dva značajna sastojka kože kako bi što duže bila mlada, zategnuta i zdrava.

Šta je fotopodmlađivanje, kome je namijenjeno i koje su prednosti?

Fotopodmlađivanje ili fotorejuvenacija IPL-om je način revitalizacije kože iznutra putem optičke energije, tj. intenzivnog pulsnog svijetla. To je izvanredan, brz i efikasan tretman obnove kože koja je izgubila svježinu i napetost. IPL, pomoću svjetlosnog spektra, usmjerava svjetlosnu energiju u tretirano tkivo, ona se apsorbuje u fibroblaste, te ih pokreće na diobu i proizvodnju novog, zdravog kolagena. Nakon samo nekoliko tretmana, koža postaje zdravija, napetija, glatka, sa vidljivo poboljšanim izgledom i strukturom tkiva uopšte.

Fotorejuvanacija se zasniva na primjeni intenzivne pulsne svjetlosti koja koži daje podsticaj za regeneraciju i stvaranje novih ćelija kože. Na taj način se smanjuje dubina bora, fleke, neravnine i sitni ožiljci na licu. Koža postaje zategnutija, glađa i vidljivo boljeg kvaliteta. Istovremeno, poboljšava se količina, kvalitet i struktura kolagena i elastina u dubljim slojevima kože i povećava tonus mišića.

Fotopodmlađivanje je neinvazivan antiage metod lifting-a kože. Visoko pulsirajuća svjetlost prodire do kolagena i na prirodan način (toplotom) ga ,,budi’’. Rezultat je bolji status i tonus kože, bore i fine linije manje su vidljive, stabilnost dermisa, smanjene nazolabijalne bore, svjež i mladolik izgled.

Tretman je namijenjen svima koji se već susreću sa prvim borama, staračkim pjegama i opuštenom kožom, kao i za sve one koji žele da spriječe i odlože starenje kože. S obzirom da je u pitanju potpuno neinvazivan tretman, mogu ga koristiti i osobe u ranim 20-im godinama.

Tretman je izuzetno prijatan i opuštajući, bez bola i iritacija, pa se odmah nakon tretmana možete vratiti svojim redovnim aktivnostima i obavezama. Već posle samo jednog tretmana, primijetićete da je koža jedra, punija, zategnutija. Mnogi naši klijenti opisuju osjećaj kao da su primili infuziju vitamina i vode, ali u predjelu lica, vrata i dekoltea.

POSTUPAK?

Detaljno pripremamo klijenta i kožu za tretman fotopodmlađivanja. Nakon obaveznih konsultacija, pregleda stanja i određivanja tipa kože, pristupamo dubinskom čišćenju kože. Prilikom čišćenja, ispušta se i blaga galvanska energija koja dovodi do veće prokrvljenosti kože i bolje cirkulacije pa je koža i čista i spremna da upije sve dobre sastojke koje koristimo pri tretmanu fotopodmlađivanja. Samo fotopodmlađivanje se sastoji od procedure nanošenja kontaktnog gela i ispaljivanja impulsa na cijelo lice, vrat i dekolte, a potom ispaljujemo impuls samo na predjelu gdje postoje bore, fine linije ili opuštena koža.

Period između tretmana i neophodan broj tretmana?

Period između tretmana je 10 dana, a prosjek broja tretmana je 5-10 u zavisnosti od stanja kože, nakon čega se rade tretmani održavanja svakih 6 mjeseci.

Koža pamti!

Uvijek imajte na umu da koža pamti, kako ono što joj činite loše, tako i sve dobro što činite za nju. Redovna njega, adekvatni tretmani i preparati, redovan i uredan san i što manje stresa, učiniće da vaša koža izgleda zdravo, njegovano i blistavo. I zapamtite, nikad nije kasno da krenete sa njegom, ali preventiva je zakon.

Često postavljena pitanja

Laserski tretmani fotorejuvenacije (IPL – Intense Pulsed Light) se najčešće koriste za:
-Posvjetljavanje i uklanjanje „pjega od sunca“, „staračkih pjega“ i smeđih mrlja na licu, vratu, grudima, rukama i drugim dijelovima tijela;
-Posvjetljavanje i smanjenje crvenila, rozacee, proširenih krvnih sudova;
-Kontroliše crvenila;
-Ima efekat poboljšanja teksture kože kroz stimulaciju kolagena;
-Podmlađivanje kože.
Fotopodmlađivanje, kada se uradi kako treba, skoro uvijek se sastoji od serije od 3-5 tretmana, obično jedan u tri do šest nedelja.

Laserski/IPL uređaj emituje niz svjetlosnih talasa koji se podešavaju i ciljaju hemoglobin ili melanin (smeđi pigment u pjegama i staračkim pjegama). Svjetlosni snop prolazi kroz kožu i apsorbuju ga hemoglobin ili melanin, što dovodi do oštećenja zida krvnih sudova ili fragmentacije pigmenta melanina. Te sićušne sudove i pigment melanina tijelo apsorbuje, čineći ih manje vidljivim.

Većini je potrebno 3-5 mjeseci, što se sastoji od serije od 3-5 tretmana u razmaku od oko mjesec dana. Možete vidjeti neka poboljšanja nakon svakog tretmana. Što više oštećenja od sunca ili crvenila imate, veća je vjerovatnoća da će vam trebati pet tretmana. Neki slučajevi jakog crvenila ili smeđih mrlja zahtijevaju više od 5 tretmana.

Može doći do blage nelagodnosti tokom tretmana, ali većina pacijenata ju je toleriše usled uklanjanja proširenih krvnih sudova ili staračkih pjega/pjega i finih bora. Prvi tretman je obično „najzabavniji“. Kako vaša koža počne da se čisti, tretmani obično postaju još ugodniji. Tretmani obično traju 30- 60 minuta, u zavisnosti od veličine tretiranog područja.

Kod tretiranih vena, koža izgleda nešto crvenije nakon tretmana dva do pet dana. Šminka se može koristiti odmah nakon tretmana, pod uslovom da se nanosi i uklanja vrlo nježno. Rijetko se pojavljuju modrice, za koje je potrebno 1-2 nedelje da nestanu.
Za pjege i staračke pjege, mrlje izgledaju tamnije 3-7 dana. Može se pojaviti krasta, koja može trajati i do deset dana. Lezije će tada početi nestajati i povući će se nakon mjesec dana. Zapamtite, za uklanjanje staračkih pjega potrebno je u prosjeku 3-5 tretmana.

Nakon prvog tretmana možete očekivati malo crvenila, tamnjenje smeđih mrlja i lagano oticanje. Ovi simptomi će nestati za nekoliko sati do nedelju dana. Po želji, šminka se može odmah nanijeti. Nakon tretmana, vaša će koža biti glatka i ujednačenijeg tonusa. Postupno smanjenje ukupnog crvenila, crvenila, staračkih pjega i sitnih bora biće vidljivije nakon svakog tretmana.

Zavisi od toga koliko je vaša koža izložena suncu nakon laserskih tretmana. Ako ste puno na suncu i ne koristite kremu za sunčanje, temeljni problemi, bilo da se radi o crvenilu ili smeđim mrljama, će se vratiti. Ali, ako dobro njegujete svoju kožu i štitite je od sunca, vaša će koža i dalje izgledati dobro uz godišnje tretmane održavanja.
Ako želite održati rast kolagena, preporučujemo tretman svakih 6-12 mjeseci.

Svjetlost zaobilazi spoljni sloj kože (epidermis) i lagano zagrijava ćelije u dubljem sloju kože (dermis). Ove ćelije- fibroblasti, počinju proizvoditi više kolagena, što poboljšava teksturu i fine bore.

Ne. Tretmane možete obaviti u bilo koje doba godine, ali ljeti je teže ako lako dobijete boju na suncu. Dobri efekti tretmana neće dugo trajati ako se mnogo izlažete suncu. Zato, nanosite kremu za sunčanje svako jutro i nosite šešire kako biste zaštitili kožu i smanjili crvenilo, smeđe mrlje, bore.

Prekinuti izlaganje suncu ili sunčanje u solarijumu oko 4 nedelje prije tretmana, odnosno sačekati da koža posvijetli kako ne bi došlo do hiperpigmentacije kože, njenog nepotrebnog zagrijevanja i stvaranja opekotina ;
Prestati sa korišćenjem krema za samopotamnjivanje najmanje 4 nedelje prije tretmana ;
Potpuno prekinuti upotrebu ljekova, biljnih i prirodnih preparata koji mogu izazvati fotosenzibilizaciju kože kako ne bi došlo do stvaranja hiperpigmentacija i ozbiljnih promjena na koži, vrlo sličnih opekotinama ;
Prije i tokom terapije nije dozvoljeno korišćenje antikoagulanasa. Osobe koje koriste antikoagulantne ljekove (Aspirin, Heparin), nesteroidne antireumatike (Ibuprofen, Diklofen) treba da prestanu sa terapijom 10 dana prije i 2 dana nakon tretmana ;
Prije i tokom terapije nije dozvoljeno korišćenje lokalnih ili oralnih preparata za obnavljanje kože (eksfolijanasa) i drugih agresivnih preparata (voćne kiseline i Retinol).

• Izbjegavajte upotrebu kozmetičkih sredstava na tretiranim regijama 24 sata nakon tretmana;
• Izbjegavajte aktivnosti koje izazivaju jako znojenje;
• Tretirane regije mogu da budu osjetljive na toplotu, pa u tom slučaju koristite hladniju vodu pri umivanju;
• U nekim slučajevima može se pojaviti malo ili srednje crvenilo, slično kao posle sunčanja. Tada možete stavljati hladne obloge ili led, a po potrebi mogu se aplikovati preparati na bazi kantariona ili Aloa Vere;
• U sunčanom periodu godine treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom 30 pa naviše.

Glavni neželjeni efekti su blagi, privremeni otok, crvenilo, naglašavanje smeđih mrlja, stvaranje krastica i povremene modrice ili mali površinski plihovi (kao plihovi od opekotina od sunca).

• Epilepsija,
• insulin zavisni dijabetičari,
• trudnoća i period dojenja,
• bolesti kože kao što su herpes, psorijaza, ekcem i sl.,
• hemofilija,
• multipleks skleroza,
• otvorene rane,
• kancer.