Hifu® tijela

HIFU – najdjelotvorniji tretman za čvrsto i zategnuto tijelo! Tretman koji je popularizovao Dr. Oz je najdjelotvornija tehnologija u tretiranju opuštene kože, ali i razbijanja lokalizovanih masnih naslaga na stomaku, zadnjici i butinama. HIFU tretman pomaže u postizanju efekta koji je do prije nekoliko godina bio moguć samo hirurškim zahvatima.

HIFU je već duže vrijeme vodeći tretman u borbi protiv opuštene kože tijela, uz to je potpuno bezbolan i pruža odlične rezultate. Aparat za oblikovanje tijela koristi usmjereni ultrazvuk visokoga intenziteta (HIFU) stvarajući snažan efekt uništavanja ciljanih slojeva masnoga tkiva na stomaku, bokovima i ostalim kritičnim dijelovima tijela. Zvuči odlično, zar ne?

HIFU energija visokog intenziteta fokusiranog ultrazvuka koristi se kako bismo prodrli u dublje slojeve kože, sve do masnoga tkiva, a da se pritom ne ošteti koža i ostali dijelovi tretiranoga područja. Energija aparata kojim se izvodi HIFU tretman je visokog intenziteta pa već nakon jednoga tretmana u trajanju od šezdeset minuta ciljano uništava potkožno masno tkivo i postiže odlične rezultate.

Ovim tretmanom uspješno se razbijaju masne ćellije i celulit te se stimuliše nastajanje nove količine kolagena i zatezanje kože. Za potpuno preoblikovanje tijela i otapanje masnoća preporučuju se dva do tri tretmana, a rezultat je smanjenje obima za 3-8cm. Kod nekih osoba rezultati su vidljivi već nakon nekoliko sati, ali konačni rezultati najčešće se očekuju za 8-12 nedelja.

HIFU tretman je neinvazivni metod zatezanja kože tijela, čiji su efekti veoma slični efektima hirurškog liftinga, uz bitnu razliku – nema operacije. Na različitim dubinama djelovanja ultrazvuka HIFU tehnologijom nehirurška terapija zatezanja kože dovodi do prirodnih rezultata, budući da tijelo prirodnim putem zamjenjuje istrošeni kolagen novim.

Ultrazvučni talasi HIFU prolaze kroz površinske slojeve kože i fokusiraju se na unaprijed definisanoj dubini slojeva kožnog tkiva. Koža ne biva oštećena dejstvom ultrazvuka, ne postoji opasnost od infektivnih komplikacija, niti se javljaju ožiljci na tretiranim regijama. Na željenim mjestima je moguće otkloniti i masne naslage, jer je ultrazvuk visokog intenziteta i razbija masne ćelije, te se njihovi produkti izlučuju metaboličkim procesima tijela. Ovi efekti su jedinstveni, do sada nemogući korišćenjem ma koje druge tehnologije, sem hirurške intervencije.

Nakon jednog tretmana, na tijelu su vidljivi sledeći dugoročni rezultati:
• zategnuta koža tretirane regije tijela (grudi, stomak, butine i zadnjica),
• redukcija obima tretirane regije (usled smanjenja masnog tkiva),
• značajno poboljšanje kvaliteta kože tretirane regije.

Tretman nije bolan, bezbjedan je, efekti su dugotrajni i pacijenti se mogu odmah vratiti svojim redovnim aktivnostima.

Fokusirana ultrazvučna terapija tijela je neinvazivan, siguran, precizan, bezbolan i učinkovit estetski tretman oblikovanja tijela, uklanjanja masnih depozita, razgradnje celulita, smanjenja strija, učvršćivanja, poboljšanja elastičnosti i zatezanja kože.

U dubljim slojevima tkiva fokusirana ultrazvučna terapija otapa, razgrađuje i uklanja masne depozite i celulit i skladno oblikuje tijelo. U potkožnom SMAS tkivu, koje površinski obavija mišiće, HIFU- fokusirani ultrazvuk kontrolisano zagrijava tkivo, izaziva termalni učinak, učvršćuje, povećava elastičnost i zateže:
- kožu ruku i stomaka,
- unutrašnji dio butina,
- spoljašnji dio butina,
- zadnjicu.

Način djelovanja?

Fokusirani ultrazvuk stvara kontinuiranu toplotnu koagulaciju u potkožnom - SMAS tkivu, površnom mišićnom aponeurotskom području koje obavija mišiće. Kontrolisano zagrijava tkivo generisanjem termalnog učinka brzim porastom temperature od 60 °C u svakoj termokoagulacijskoj tački. Podstiče regeneraciju i stvaranje novih vezivnih tkiva kroz procese inflamacije, proliferacije i remodeliranja. Aktiviraju se neokolageneza i elastogeneza. Obnavlja se postojeći i stvara novi kolagen i elastin. Novonastali kolagen vraća čvrstoću i volumen, a novonastali elastin vraća koži elastičnost i pomlađeni izgled. Termalni učinak fokusiranog ultrazvuka dovodi do povlačenja i skupljanja okolnih tkiva, dolazi do kontrakcije vezivnih tkiva, što rezultira značajnim zatezanjem kože tijela.

Oblikovanje tijela?

• Dejstvo ultrazvuka je na strogo, unaprijed određenoj dubini, koja je različita, zavisno od željenog rezultata ili izabrane regije. Pri dubinama od 6 do 13 mm, zavisno od regije, tretira se i zateže tkivo: ruku, stomaka, butina ili zadnjice.
• Na željenim mjestima je moguće otkloniti i masne naslage, jer je ultrazvuk visokog intenziteta – razbija masne ćelije, a njihovi produkti se izlučuju metaboličkim procesima iz tijela. Efekti, koji se postižu, su jedinstveni, do sada nemogući korišćenjem bilo koje druge tehnologije, sem hirurške intervencije.
• Nakon tretmana na tijelu su vidljivi sledeći dugoročni rezultati:
- drastično smanjenje opuštenosti tkiva kože stomaka, ruku, unutrašnjeg ili spoljašnjeg dijela butina,
- drastično smanjenje opuštenosti tkiva kože zadnjice,
- značajno poboljšanje kvaliteta kože,
- smanjenje sloja potkožnog masnog tkiva.

Kandidati?

1. Svi koji imaju opuštenost kože tijela, koja se klasifikuje na sledeći način:
Blaga – osobe s prvim znacima gubitka tonusa, blagim borama ili blagim naborima kože tijela,
Srednja –osobe s izraženijim gubitkom tonusa, izraženim borama ili naborima kože tijela,
Značajna – osobe s izuzetno značajnim gubitkom tonusa, dominantnim borama ili značajnim naborima kože tijela.
2. Svi koji imaju masni depozit i celulit:
Sve punoljetne osobe s masnim depozitima koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili prisustvo celulita 1., 2. ili 3. stepena po Nirnberg-Milerovoj klasifikacijskoj skali su kandidati za fokusiranu ultrazvučnu terapiju.

Priprema?

Prije fokusirane ultrazvučne terapije radimo konsultacije i pregled kako bi utvrdili status i indikacije. Pojašnjavaju se mogućnosti fokusirane ultrazvučne terapije i detaljno se pregleda regija planirana za tretman. Fotografiša se i izmjeri obim kako bi se mogli pratiti rezultati. Procjenjuje se broj potrebnih tretmana s obzirom na status i očekivane rezultate. Potrebno je uvesti zdravi životni stil, dobru hidrataciju, kvalitetnu prehranu i primjerenu fizičku aktivnost.

Kako izgleda tretman?

1. Tretman započinje čišćenjem i dezinfekcijom područja tretmana. Detaljnom analizom uočavamo i označavamo površinske krvne žile i kožne izrasline ako su prisutne u području djelovanja.
2. Ocrtavamo regiju tretmana, biramo odgovarajući aplikator i podešavamo parametre fokusiranog ultrazvuka.
3. Na područje tretmana se nanosi i rasporedi ultrazvučni gel koji omogućava sigurno i učinkovito izvođenje tretmana.
4. Sprovodimo fokusiranu ultrazvučnu terapiju na osnovu statusa, indikacije i po protokolima za svaku regiju.
5. Na tretiranu regiju stavljamo masku za hidrataciju kože.

Oporavak?

Moguća je pojava crvenila kože koje nestaje najčešće od 30 do 60 minuta nakon tretmana. Vraćate se svakodnevnim aktivnostima bez potrebnog vremena oporavka. Mogući popratni prolazni efekti u regiji tretmana :
• osjećaj toplote,
• osjećaj blagog peckanja tokom tretmana,
• diskretan otok,
• blaga osjetljivost na dodir,
• osjećaj blage utrnulosti u području tretiranog područja,
• osjećaj dubinskog zatezanja kože.

Mjere opreza ?

Fokusirana ultrazvučna terapija se ne preporučuje u slučajevima:
• Kožne bolesti,
• Maligne bolesti,
• Autoimune bolesti,
• Epilepsija,
• Dijabetes,
• Poremećaji koagulacije,
• Trajni implantati u regiji interesa,
• Srčani elektrostimulator ili defibrilator,
• Trudnice i dojilje.

Rezultati?

Prvi rezultati uočavaju se neposredno nakon tretmana, a krajnji rezultat je vidljiv do tri mjeseca od tretmana. Katkada su za postizanje odličnih učinaka potrebna dva ili tri tretmana, a nerijetko je potreban samo jedan tretman kako bi tretirano područje poprimilo željeni oblik. Na trajanje konačnih rezultata utiču tretirano područje, stanje kože i godine pa kod većine ljudi rezultati traju i nekoliko godina. Rezultati HIFU- fokusirane ultrazvučne terapije su poboljšani tonus, elastičnost, zategnutost kože tijela, redukcija masnih depozita i celulita, smanjenje strija, smanjeni obim i oblikovano tijelo. Rezultati su dugoročni uz nastavak zdravog životnog stila, kvalitetne ishrane, dobre hidratacije i umjerene fizičke aktivnosti.

Sigurnost HIFU tretmana ?

Nakon HIFU tretmana nema oporavka, vrlo rijetko je moguća prisutnost laganog crvenila i edema, te se nakon tretmana možete vratiti svakodnevnim aktivnostima. HIFU tretman se može raditi i ljeti, te nema straha od pojave pigmentacija ili ožiljaka kao kod laserskih tretmana. S obzirom da je riječ o tretmanu koji djeluje ciljano u jednoj žarišnoj tački, te se okolno tkivo ne zagrijava, ne postoji mogućnost nekontrolisanog zagrijavanja i oštećenja te je u potpunosti siguran za sve tipove kože, uključujući vrat i dekolte.