Hiperpigmentacija®

Lasersko uklanjanje hiperpigmentacija je postupak koji ponovo otkriva vašu ljepotu!

Tamne fleke, mrlje na licu i tijelu, sitne pjege – to su znaci da je hiperpigmentacija prisutna. Hiperpigmentacije su česta pojava, direktno uzrokovana prekomjernim lučenjem pigmenta melanina. Faktori rizika su brojni, u većini slučajeva je u pitanju izloženost sunčevim zracima ili disbalans hormona, a nekada to mogu biti povrede, zapaljenje kože, genetika ili stil života.

Usled spoljašnjih ili unutrašnjih faktora, mogu da nastanu hiperpigmentacije, koje su tamnije u odnosu na ostatak kože. Ispoljavaju se u vidu pjega, mrlja ili fleka. Nijansa hiperpigmentacije varira između braon i crne boje. Kada govorimo o hiperpigmentaciji, važno je da napomenemo da je u pitanju estetski, a ne zdravstveni problem. Nelagoda praćenja ovim stanjem i estetska neprihvatljivost, glavni su razlozi zašto pacijenti žele da isprobaju tretmane i lasere i da pronađu rešenje koje vodi do zdrave, lijepe i ujednačene kože. Hiperpigmentacije se javljaju usled pretjerane proizvodnje melanina, prirodnog pigmenta. Melanin nastaje od melanocita, ćelija koje su zaslužne za boju naše kože.

Do poremećaja u proizvodnji melanina dolazi usled različitih faktora, a najčešći su izlaganje UV zracima i korišćenje solarijuma. Fleke i pjege se mogu javiti na licu, na rukama i ramenima. Upravo ti djelovi kože su najviše izloženi suncu, pa je hiperpigmentacije veoma teško sakriti. Zato je potrebno preduzeti adekvatne mjere koje će uticati na smanjenje i otklanjanje hiperpigmentacije.

Vrste hiperpigmentacije

Postoji nekoliko vrsta hiperpigmentacije:

Sunčane fleke, nastale usled prekomjernog izlaganja suncu ili solarijumu su veoma česte. Mogu se javiti na licu, rukama, ramenima. Primjetne su i na vratu i na dekolteu. Sunčane fleke su sitne, a nijansa može varirati u opsegu smeđe boje.

Staračke pjege se javljaju nakon 45. godine, kao posledica prirodnog procesa starenja. One takođe nastaju zbog sunčevih zraka kojima je koža bila izložena tokom godina. U pitanju su mrlje tamnije od kože. Mogu da variraju između braon i crne boje. Najčešće su primjetne na rukama, dekolteu i licu.

Postinflamatorne hiperpigmentacije nastaju kao posledica povreda na koži. To mogu da budu opekotine, posjekotine, traume. Hiperpigmentacije mogu nastati i nakon što je koža pretrpjela upalu izazvanu aknama. Tada će ožiljci, koji se javljaju na mjestima gde su bile akne, biti tamniji od ostatka kože.

Melazme su vrsta hiperpigmentacije koja se javlja usled hormonskog disbalansa u organizmu. Najčešće pogađa trudnice, u 90% slučajeva. Izražene fleke se javljaju na licu – na obrazima, čelu, bradi. Tokom sunčanog perioda, melazma je još vidljivija jer poprima boju od sunčevih zraka.

Uzrok hiperpigmentacije

Hiperpigmentacije nastaju iz različitih razloga. Kao glavni razlog, ističe se izloženost UV zracima. Sunčevi zraci koje koža upija tokom cijele godine, mogu uzrokovati neujednačenost na koži i aktivirati prekomjernu proizvodnju melanina. Melanin djeluje kao prirodna krema za sunčanje štiteći vas od štetnih UV zraka, no prekomjerno izlaganje suncu može poremetiti ovaj proces, sto dovodi do hiperpigmentacije. Svaka vrsta hiperpigmentacije postaje intenzivirana nakon izlaganju suncu. Pored sunčevih zraka, hormonski disbalans je čest uzrok hiperpigmentacije. Hormoni se mijenjaju tokom trudnoće i menopauze, pa se u tom period može očekivati nastanak hiperpigmetacije.
Fleke i mrlje na koži nastaju i usled različitih kožnih oboljenja i određenih terapija. Upotreba hormonskih ljekova ili neodgovarajućih preparata, mogu dovesti do neujednačenog tena. Isto važi i za autoimune poremećaje ili nedostatke vitamina u tijelu. Upale na koži uzrokovane aknama, ostavljaju traga u vidu tamnih fleka. Nerijetko, hiperpigmentacije se mogu javiti i zbog alergija ili zbog izlaganja kože toksičnim materijama i supstancama.

Lasersko uklanjanje hiperpigmentacija je idealno rešenje za sve koji imaju ovaj problem.

Lasersko uklanjanje hiperpigmentacija je revolucionarni tretman koji obuhvata seriju od 3 do 5 seansi tokom kojih se pulsirajuća svjetlost emituje na određeni dio lica i uklanja fleke, kapilare, hemangiome i druge nepravilnosti na koži. Tretmani se ponavljaju svake četvrte nedelje sa primjetnim poboljšanjem posle svakog tretmana.

Često postavljena pitanja

Lasersko uklanjanje hiperpigmentacija je metoda kojom se uspješno tretiraju hiperpigmentacije nastale kao posledica prekomjernog izlaganja suncu, bilo da je u pitanju lice ili tijelo, kao i pigmentacije nastale kao posledica upotrebe solarijuma ili nekih kozmetičkih preparata. Takođe se mogu tretirati i fleke nastale u trudnoći ili kao posledica konzumacije određenih ljekova.
Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji omogućava se precizno doziranje optičke energije i energije bipolarnih radiotalasa, pa je lasersko uklanjanje hiperpigmentacija potpuno bezbjedna metoda za uklanjanje svih vrsta pigmentacija i fleka, kako na licu tako i na tijelu, čak i kod najosjetljivije kože. Tretmani rezultiraju svježom i blistavom kožom, punom života.

Svaka osoba ima svoju specifičnu, različitu reakciju, sopstveno iskustvo vezano za doživljaj tretmana koji traje od 5 do 30 minuta u zavisnosti od veličine regije koja se tretira. Većina nalazi da je lasersko uklanjanje hiperpigmentacija sasvim prijatan tretman i pored toga što je blagi osećaj peckanja uobičajen.

Većina neželjenih pojava je blaga i kratkotrajna. Može se sastojati od kratkog osjećaja neprijatnosti tokom samog tretmana. Crvenilo se pojavljuje odmah posle tretmana. Kod većine, ono nestaje najkasnije dvadeset četiri sata nakon tretmana, a u rijetkim slučajevima može trajati do tri dana. Blagi otok, modrice i post-tretmanski poremećaj pigmentacije su takođe mogući. Iz našeg iskustva smo primijetili da se one javljaju kod manje od 1% klijenata sa kožom ozbiljno oštećenom dejstvom spoljašnjih faktora i smanjenog kvaliteta vezivnog tkiva oko krvnih sudova. Ove pojave obično nestanu veoma brzo u narednih 3 do 4 dana.

Stanje kože kod nekih klijenata može zahtijevati dodatne tretmane i posle početne serije od dva do pet tretmana. Mi ćemo vas uputiti kako da na pravilan način njegujete kožu da biste smanjili mogućnost od budućih dodatnih tretmana. Bićemo srećni da vam, tokom konsultacije, damo još više informacija o tretmanu i onome šta možete očekivati od samog tretmana.

IPL tretmanom uklanjamo pigmentacije sa svih zona na tijelu – lica, ruku, nogu, šaka, leđa itd.

Ovaj tretman namijenjen je osobama koje imaju staračke pjege, tamne mrlje ili fleke na koži. Ne sviđa vam se promjena boje na vašoj koži? Obratite nam se s punim povjerenjem i sva pitanja postavite našem timu stručnjaka.

Koža se ne smije izlagati suncu ili solariju najmanje mjesec dana prije tretmana. Proizvodi koji izazivaju fotoosjetljivost tipa kreme za samotamnjenje ne smiju se koristiti najmanje sedam dana prije tretmana. Potrebno je ispuniti formular s podacima i izjavu o pristanku. Detalje o pripremi za tretman proći ćete s našim timom stručnjaka kako biste se sto bolje pripremili za maksimalne rezultate tretmana

Prije svakog tretmana potrebno je napraviti „flash test“ na područje koje je prije rashlađeno i pričekati 10 minuta kako bi se provjerila reakcija na određene parametre. Dio kože koji se tretira potrebno je očistiti od šminke ili krema. Ako postoje, prekrivaju se svi mladeži, tetovaže i sumnjive pigmentacije. Tretirano područje rashlađuje se prije samog tretmana te se nanosi fotooptički gel. Pozicionira se optički vodič svijetla na gel i napravi bljesak. Polagano se pomiče optički vodič dok se ne prođe cijelo željeno područje.

Nakon tretmana gel se odstranjuje i tretirano područje detaljno čisti. Ako je potrebno, tretirano područje se rashladi te se nanosi hidratantna krema i zaštitni faktor 50 spf.

Nakon samog tretmana, pigmentacija potamni te je potrebno napraviti mehanički piling nakon 7 do 10 dana. Potrebno je napraviti od 1 do 3 tretmana u intervalu od 8 nedelja. Ako se hiperpigmentacija ponovno pojavi u ljetnjem periodu, preporuka je ponoviti postupak u jesen I zimskom periodu.

Tretman ne rade:
• osobe koje konzumiraju bilo kakve ljekove osim paracetamola, aspirina i kontraceptivnih pilula,
• osobe s određenim oblicima epilepsije ,
• osobe s pejsmejkerom i internim defibrilatorom,
• trudnice.