Voćne kiseline®

Voćne kiseline kao saveznik zdrave i mlade kože

Svakodnevno sa površine kože, perutanjem opadne oko milion mrtvih ćelija epidermisa (spoljašnjeg dijela kože). Sa raznim spoljašnjim faktorima, ali i godinama, perutanje postaje ređe i manji broj mrtvih ćelija napušta površinu kože, a posledice se mogu vidjeti u formi suve kože, zapušenih pora, pojavom komedona ili akni, crvenila ili pak prvih finih bora. Kako bismo epidermis očistili i oslobodili, trebalo bi da na određen vremenski period primjenjujemo neku vrstu pilinga- skidanja mrtvih slojeva kože.

Postoje dva načina pilingovanja kože, zavisno od prirode supstnaci koje se koriste: mehanički i hemijski piling.

Mehanički piling su sve one paste, pjene i kreme koje u sebi sadrže abrazivnu materiju, odnosno čestice koje će na fizički način da ,,sljušte” mrtve ćelije i da otvore pore. Ovaj vid pilinga djeluje samo površinski.

Hemijski pilinzi, kao što i sam naziv kaže, hemikalije su koje hemijskim reakcijama, odnosno eksfolijacijom (otuda i naziv eksfloanti) sa kožom odrastranjuju mrtve ćelije, regulišu crvenilo i sebum, utiču na dublje slojeve kože i regenerišu ih. U hemijske pilinge spadaju i tzv. voćne kiseline.

Tipovi voćne kiseline: izvori, namjena i razlike

Voćne kiseline se dijele na dvije grupe, to su AHA (Alpha Hydroxy Acid) i na BHA (Beta Hydroxy Acid).

Voćne kiseline predstavljaju organska karboksilna jedinjenja, a hemijski gledano, razlika između AHA i BHA je u položaju hidroksi grupe (alfa i beta položaj), ali i izvora dobijanja. Voćne kiseline koje se koriste u kozmetičke svrhe su one koje možemo dobiti iz prehrambenih sirovina.

Ljudska koža je sačinjena od 3 glavna sloja, pri čemu su prva dva bitna za djelovanje kozmetičkih preparata. Prvi, površinski sloj je epidermis, i predstavlja zaštitnu barijeru našeg organizma od okoline. Taj dio je najizloženiji spoljašnjim uticajima kao što su suv i hladan vazduh, UV zračenje, duvanski dim. Svi ti faktori utiču na stalno „obnavljanje“ epiderma. Perutanje predstavlja normalnu i vrlo poželjnu pojavu ovog procesa. Ukoliko nam se koža ne peruta na odgovarajućem nivou, mrtve ćelije koje ostanu na površini dovode do zapušenja pora, za sebe vezuju čestice nečistoća koje dodatno i zapušuju pore i mogu dovesti do bakterijskih infekcija, koje će potom rezultirati upalnim procesima u vidu akni.

Drugi sloj kože, na koji treba djelovati kozmetičkim proizvodima, jeste dermis u kome se nalaze „žive“ ćelije. Da bi neka KAS (kozmetički aktivna supstanca) pokazala učinak, potrebno je da dođe do dermisa. Ukoliko sa epidermisa, koji možemo posmatrati kao put i vezu između dermisa i okoline, ne otklonimo mrtve epitelne ćelije, dolazi do zaustavljanja preparata i njihov učinak posle nije vidljiv onako kako bi trebalo.

Voćne kiseline AHA grupe i njihov učinak

AHA kiseline koje se koriste u kozmetici su, uglavnom slične onima koje možemo dobiti iz različitih životnih namirnica. Tako npr. imamo:
1. glikolnu kiselinu,
2. mliječnu kiselinu,
3. maličnu/jabučnu kiselinu,
4. limunsku kiselinu,
5. vinsku kiselinu,
6. mandeličnu.

Molekuli AHA kiselina su mali molekuli u vodi rastvorni, koji djeluju na oba sloja. Prvo na dermisu dolazi do „oslobađanja“ od neotperutanog dijela, zaostali sadržaj u porama se eliminiše. Potom, kada je „put“ ka dermisu slobodan, sitni molekuli AHA kiselina, prolaze do narednog nivoa gdje podstiču proizvodnju mukopolisaharida (u ovu grupu spada i hijaluron) i kolagena. Na taj način AHA kiselina ima anti-aging efekat. Takođe, primjenom voćnih kiselina djelujemo i na regulaciju hiperpigmentacije, tako što kiseline „rastvaraju“ nakupljeni melanin na dijelovima kože gde je pigmentacija izraženija.

Glikolna kiselina

Glikolna kiselina je najmanja alfa-hidroksi kiselina. Dobija se iz šećerne repe, trske ili grožđa, a može se proizvoditi i sintetički. Njenom primjenom koža postaje glatka, sjajna, blistava. Hiperpigmentacija je ublažena i vidljivost fleka je umanjena. Idealna je za liječenje aknozne kože.

Mliječna kiselina/Laktatna kiselina

Sigurno se pitate otkud mliječna kiselina među voćnim, zar nije porijekla iz mliječnih proizvoda? Iako se dobija iz supstanci koje su životinjskog porijekla (sve ređe ovo predstavlja način dobijanja!) po svojoj građi, hemijskim i fizičko-hemijskim osobinama, laktatna kiselina pripada grupi alfa-hidroksi kiselina.

Kao što joj i sam naziv kaže, dobija se iz mliječnih proizvoda koji su prošli proces fermentacije (npr. jogurt ili kiselo mlijeko) pod dejstvom mliječno-kiselinskih bakterija, ili nekom od metoda sinteze drugih karboksilnih jedinjenja.

Obično služi da omekša kožu i da spriječi gubitak vlage (djeluje kao emolijens). Mliječna kiselina, kao i laktati, imaju sposobnost da spriječe formiranje tirozinaze – ključnog enzima u sintezi melanina, pa su korisni u sprečavanju nastanka fleka na koži.

Limunska kiselina/Citrusna kiselina

Kiselina koja se nalazi u većini voća. Na kožu djeluje tako što pozitivno utiče na proizvodnju kolagena.

Šta je sa BHA kiselinama?

U odnosu na AHA kiseline koje su uglavnom hidrofilne (hidrofilan – onaj koji voli vodu), BHA kiseline su one koje „vole“ masnu fazu. BHA kiseline se ne rastvaraju u vodi, bolja rastvorljivost se pokazuje u uljima, ali potpuna rastvorljivost je tek u alkoholu. Zbog toga, proizvodi sa ovim kiselinama, odnosno kiselinom, sadrže alkohol. U ovu grupu spada salicilna kiselina.

Salicilna kiselina

Kako je salicilna kiselina ljubitelj ulja, predstavlja odličnog saveznika u regulaciji sebuma, tretiranju aknozne kože, mitisera i komedona. Zapušene pore čisti i oslobađa od nakupljenih nečistoća, djeluje protivupalno i antibakterijski na kožu. Pokazala se i djelotvornom u lečenju rosacea.

Duboko prodire u kožu, i reguliše sebum te je odlična u liječenju komedona. Takođe, pokazuje odlične rezultate u anti-aging tretmanima jer smanjuje izgled sitnijih bora.

Proizvodi sa voćnim kiselinama, bilo da su za kućnu upotrebu ili profesionalnu, koriste se u periodu od novembra do aprila. Zašto je to tako? U tom periodu, indeks UV zračenja je nizak, a hidroksilne kiseline su osjetljive na radijaciju, i mogu izazvati oštećenja u obliku depigmentacije. Primjenom voćnih kiselina neophodna je i upotreba proizvoda sa SPF faktorom i oznakom broad spectrum, što znači da štiti i u UVA i u UVB dijelu spektra.

Ovi preparati imaju nisku pH vrijednost, koja je obično između 4-6, ali postoje i pojedini proizvodi sa izrazito kiselim osobinama, čija je pH 1,5. Takvi proizvodi, sa tom pH, mogu otkloniti i neke slabije ožiljke dok vidljivost jačih redukuju u značajnoj mjeri.

Voćne kiseline predstavljaju prirodnu vrstu botoksa i odličnu preventivu u anti-aging-u. S druge strane, idealan su saveznik u borbi aknozne kože, ili kože sklone komedonima.

Veoma bitna stvar je voditi računa o koncentraciji u kućnim uslovima, njenom doziranju, kao i o zaštiti nakon primjene. Ukoliko se niste nikada do sada susreli sa ovakvim tipom njege kože, posavjetujte se prvo sa dermatologom ili kozmetičarem. Oni će vam na osnovu stanja i potreba vaše kože preporučiti ili tretman ili proizvode za kućnu njegu.

Redovnom i upornom, ali i odgovornom primjenom voćnih kiselina, možete zamijeniti i odložiti invazivne estetske zahvate.