Celulit i kako ga se riješiti?

Celulit

Celulit je uporan estetski problem koji pogađa čak 90 odsto žena. Zato stalno postavljamo isto pitanje: kako da ga se riješimo na najefikasniji način?

Kada bismo pitali 100 žena koji je njihov najveći estetski problem na koži, sigurno 90 njih bi odgovorilo isto: celulit! I zaista, uz strije, celulit je problem broj jedan na koji nisu imune ni žene najsavršenijih proporcija i građe. Čuvena ,,pomorandžina kora” pogađa sve, bez obzira na kilažu, godine. Pitanje je: kako da ga se zauvijek oslobodimo?

A znamo li šta je zapravo celulit? Prije svega, celulit nije stanje koje je opasno po zdravlje već je kozmetički, estetski problem na koži. Celulit čine masne naslage, toksini i štetne materije koje se gomilaju ispod kože. Iako nastaje ispod kože, celulit je itekako vidljiv na njenoj površini i to u obliku neravnina, čvorića, ispupčenja, udubljenja. Vezivno tkivo je na tim mjestima zadebljalo, deformisano je i pojavljuju se sitne ili krupne gromuljice. Celulit se najčešće javlja na butinama, zadnjici, stomaku, bokovima, listovima, na nadlakticama.

Zašto nastaje celulit?

Celulit se može javiti kako kod mladih, tako i kod starijih osoba. Postoji nekoliko ključnih faktora koji mogu dovesti do pojave celulita:
- Genetske predispozicije mogu igrati ulogu u nastanku celulita;
- Nedovoljan unos vode jedan je od glavnih uzroka;
- Slaba hidriranost organizma značiće i manjak elastičnosti kože, pa će se ona lakše rastezati, pucati, formiraće se celulit, ali i strije;
- Hormonski status;
- Loša ishrana, unos štenih materija u organizam, konzumiranje alkohola, cigareta, sve to će prije ili kasnije ostaviti trag na koži u obliku celulita i masnih naslaga;
- Nedovoljna ili nikakva fizička aktivnost, mnogo sjedenja, nekretanje;
- Loše varenje, opstipacija, stres, slaba cirkulacija, nošenje tesne odeće.

Zašto žene dobijaju celulit?

Čak 90 odsto žena starijih od 20 godina ima celulit u manjoj ili većoj mjeri. Koža žene ima više masnoće, a manje kolagena i zato se lakše opušta, manje je elastična i zbog toga se celulit lakše formira. Vlakna vezivnog tkiva, tzv. septe, kod žena su položene paraleno i zbog toga se vezivno tkivo lakše rasteže. Ćelije potkožnog masnog tkiva lakše se probijaju na površinu i postaju vidljive kao udubljenja i ispupčenja- a to je celulit.

Možemo li spriječiti pojavu celulita?

Naravno da je prevencija najvažnija kada govorimo o njezi i zdravlju kože. Postoji nekoliko bitnih stavki koje će nam pomoći da donekle spriječimo pojavu celulita ili bar njegovo dalje širenje:
- Pijte dovoljno vode, preporuka je oko dva litra dnevno;
- Izbjegavajte sokove, gazirana i alkoholna pića;
- Trudite se da vam ishrana bude raznovrna i uravnotežena, bez veoma slanih, začinjenih i ljutih namirnica;
- Vježbajte redovno, to će pomoći da ojačate vezivno tkivo i mišiće;
- Tuširajte se naizmjenično hladnom i toplom vodom, tako ćete podstaći cirkulaciju;
- Njegujte tijelo hidratantnim preparatima;
- Povremene masaže su odlične za cirkulaciju.

Faze nastanka celulita

,,Pomorandžina kora’’ se ne javlja odjednom. Uvijek je potrebno da prođe neko vrijeme i da se ispod kože odviju određeni procesi koji dovode do pojave celulita.
Prva, početna faza, označena je početkom gomilanja masnih naslaga ispod kože. Ovo se dešava zbog manjka hranljivih materija, kiseonika i vode, a usled čega slabi mreža kapilara u dermu. Tada je celulit vidljiv samo ako se koža stisne.
Druga faza je kada celulit već postaje vidljiv u sjedećem ili ležećem položaju. Tada je i koža izgubila svoju provobitnu elastičnost, opuštenija je i manje gipka.
Treća, krajnja faza nastanka celulita, znači da su se već pojavili manji ili veći čvorići na površini kože a celulit je trajno vidljiv.

Vrste celulita

Kada ga gledamo na koži, uopšte nam nije važno o kojom vrsti celulita je riječ. Samo bismo voljele da ga nekim magičnim trikom izbrišemo. Ipak, razlikujemo nekoliko tipova.
Vodeni celulit je vidljiv golim okom, ne moramo da pritiskamo kožu da bismo ga uočili. Najčešće je posledica zadržavanja vode u telu, loše cirkulacije ili je posledica previše sjedenja.
Adipozni celulit primjećujemo tek kada uštinemo kožu, mekan je na dodir. U većini slučajeva se javlja kao posledica nezdravog načina života, loše ishrane, slabog kretanja.
Vlaknasti celulit je onaj najuporniji, koji se vidi čim pogledamo kožu. Tvrd je na dodir, može čak i da boli i veoma je teško eliminisati ga.

Ipak, o kojoj god vrsti da pričamo, jedno je sigurno- uspješno tretiramo sve vrste celulita. Spremili smo za vas efikasne anticelulit tretmane i jedinstvene protokole koji dokazano rešavaju ovaj problem:
1. ShapART,
2. Cellutec,
3. BellStim.

ShapeART je jedan od najnaprednijih sistem na tržištu za oblikovanje tijela, uklanjanje celulita i izvođenje liftinga. Odlikuje ga istovremena upotreba četiri tehnologije : bipolarna radiofrekvencija (RF), vakuum, infracrveni laser (IR laser) i mehanička masaža valjcima – lipomasaža, najuspješnije poznate i testirane tehnologije, koje se upotrebljavaju u kozmetici i zdravstvu već dugo godina.

ShapeART ima četiri aplikatora. Svaki od njih izrađen je za tačno određene dijelove tijela pa je tome potpuno prilagođen.

Radiofrekvencija

Radiofrekvencija je energija koja nastaje tokom prenosa električne struje kroz tkivo. Tada se ispušta posebna toplotna energija u unutrašnjosti ljudskog tijela a izvodi se pomoću elektromagnetnih talasa.

Bipolarna frekvencija se posebno pokazala u kozmetici i zdravstvu, naročito na području estetske hirurgije. Posebno je uspješna metoda za izvođenje estetskih tretmana a tehnologija nije štetna i potpuno je neinvazivna. Njome se postiže izrazito visoka stimulacija kolagena, poboljšava se mikrocirkulacija tkiva, izvodi se lipoliza – uklanjanje sala i celulita.

Radiofrekvencija se upotrebljava kao samostalna tehnologija za:
• Lifting,
• Njegu protiv staranju,
• Zatetazanje kože,
• Umanjenje ,,narandžine kože” – celulita,
• Mršavljenje.

Uobičajena područja tretmana su: lice, vrat, ruke, stomak, butine, zadnjica.

Infracrveni laser 940 nm (near infrared diod laser)

Za infracrvenu svjetlost je dokazano da je veoma zdrava. Istovremeno je potpuno prirodna svjetlost i na neki način prirodni izvor energije. Segorijevanjem postižemo umanjenje kožnih nepravilnosti, stimulišemo rast glavnog proteina u koži – kolagena, stimulišemo ćelije kože i prirodnu vitalizaciju. Talasna dužina 940 nm ima odličnu sposobnost dubljeg prodiranja u tkivo i ravnomjerne raspodjele toplote u tkivu. Posle tretmana, djelimično nestanu kapilari i područja sa crvenilom na koži, a izgled kože je znatno ljepši.

Vakuum

Prva masaža vakuumom bila je spomenuta već u prvom poznatom dokumentu o kozmetici Papyrus Ebers čak 1550 godina p.n.e. Vakuumom postižemo lokalnu mikrocirkulaciju materije vezivnog tkiva prije nastanka celulita. Time poboljšavamo izgled kože i povećavamo elastičnost kože. Kada se aplikatorom pomijeramo u određenim smjerovima, limfni sistem uklanja nečistoće u tkivu. Vakuum stvara podpritisak koji raširi kapilare u potkožnom tkivu i poboljšava cirkulaciju dijelova tijela što veoma uspješno umanjuje celulit.

PREDNOSTI VAKUUMSKE MASAŽE:

– odlično djeluje protiv celulita, opuštene, labave kože (dijeta, trudnoća …),
– stvarna antiejdž terapija,
– koža postaje otrpornija, elastičnija
– poboljšava funkciju tkiva, stimuliše proizvodnju krvnih ćelija, jača otpornost organizma,
– stimulisanje lokalne cirkulacije i protok limfe iz dubljih tkiva,
– poboljšanje procesa metabolizma u cijelom organizmu,
– poboljšanje krvnog i limfnog cirkulisanja,
– smanjenje edema, poboljšanje respiracije i apsorpcije,
– ubrzavanje lučenje znoja i loja,
– poboljšavanje sposobnosti kontrakcije mišića, povećavanje tonusa mišića,
– duboka relaksacija cijelog tijela,
– pomaže ublažavanju hroničnih bolova – diže prag bola,
– poboljšava kvalitet sna,
– pomoć kod oboljenja zglobova,
– olakšava disajna oboljenja – pomaže kod lučenja sluzi i iskašljavanju,
– ublažava migrene i glavobolje.

Cellutec

Sve potpuniji tretmani je ono što smo učinili dostupnim svojim klijentima, nudeći cjelokupno tretiranje celulita. Uz BellStim i Shaper, tu je Cellutec, aparat koji doprinosi detoksikaciji, masira, djelotvoran je kao drenaža, a efektan je i kao antistres tretman, rezultira ,,lakim nogama’’ i mršavljenjem/učvršćivanjem.

Mršavljenje i oblikovanje tijela eliminacijom toksina i celulita… sve u jednom aparatu, inteligentnom robotu!

Tretman se različitim programima prilagođava Vašim potrebama, posebno liječenju celulita kao i svim problemima mišićnog porijekla kao što je fenomen ,,teških nogu’’, problem sa cirkulacijom i zadržavanjem vode u organizmu. Dakle, imamo idealno rešenje za one koji traže tretman kojim bi poboljšali izgled svoje siluete, zahvaljujući brzim i efikasnim programima za učvršćivanje tijela.

Cellutec se zasniva na perkusivnom (udarnom) pokretu. Frekvencija ove perkusije je 20 do 60 u sekundi. Tretman se sastoji od primjene vibracije na kožu pacijenta. Kretanje vibracija na mnogim dijelovima tijela omogućiće osjećaj potpune relaksacije.. Niskofrekventne vibracije aplikatora djeluju na dubinske strukture kože.

Cellutec ima za cilj da djeluje na potkožnu masnoću koja je otporna na vježbanje i dijetu. Glavne prednosti ove tehnike zasnivaju se na mobilnim valjcima koji kontinuirano i uzastopno ,,pritiskaju i valjaju’’. Prilagođavanje koži mora da se vrši nježno, manipulacije se prilagođavaju osjetljivosti svakog dijela tijela koje se tretira.

Set valjaka obnavlja mikrocirkulaciju i pojačava potkožnu cirkulaciju. Tokom sesija primjećujemo poboljšanje venskog povratka i limfne drenaže. Masno tkivo postaje fleksibilnije, a vezivna tkiva se postepeno oslobađaju pritiska masnih lobula. Preporučuje se da se prvi tretman sastoji od 10 sesija, uključujući 2 do 3 nedeljne sesije od po 50 minuta, kako bi se koža učvrstila, obnovila i ,,zagladila’’.

Tokom svake sesije, ulje za zagrijavanje se nanosi na područje koje se tretira (stomak, bokovi, bedra, noge, itd.) kako bi se dermis pripremio i stimulisao aktivni sastojak. Na dnevnoj bazi, preporučuje se korišćenje anticelulitne kreme i dosta tečnosti kako bi se dodatno poboljšao očekivani rezultat.

Lijepa i meka koža je danas imperativ!