Limfna drenaža®

Muče vas celulit, višak kilograma, otečene noge, nadutost, zadržavanje tečnosti, loša cirkulacija, umor, ili proširene vene, znači da je vrijeme za presoterapiju!

Presoterapija je mehanička terapija limfne drenaže i jedan je od tretmana koji ćete obožavati, jer relaksira, obnavlja i čini da se osjećate preporođeno!

Današnji način života donosi nam mnoštvo komfora i novih mogućnosti, ali i konstantan stres, mnogo sjedenja, malo kretanja, vrlo često i neuravnoteženu ishranu zbog nedostatka vremena, pa sve ovo zajedno ostavlja svoje posledice. Neke od njih su estetske prirode, kao što su celulit, višak kilograma, ali može doći i do zdravstvenih problema kao što su loša cirkulacija, usporen rad metabolizma, oticanje nogu, taloženje tokina u organizumu i usporavanje limfnog sistema. Zbog toga je ovaj tretman savremenog čovjeka i izmišljen, a godinama se tragalo za rešenjem. U pitanju je Limfna drenaža ili preosterapija koja rešava ove navedene probleme, efikasno i sa uživanjem za svakog pacijenta!

Presoterapija predstavlja aparaturnu tehniku limfne drenaže kojom se ubrzava protok limfe i krvi i povećava elastičnost i izgled kože. To je metoda kojom se stimuliše protok limfe ka venskoj cirkulaciji, odakle se potiskuje ka srcu, čime se vrši detoksikacija organizma i otečenim ekstremitetima se vraća realan obim. Razlikuje se od ostalih vrsta masaža po tome što se koristi drugačija tehnika – lagani pritisak na limfne čvorove. Za vrijeme postupka nema nikakvih neželjenih ili neprijatnih efekata. Metoda preso aparatom je izuzetno prijatna i relaksirajuća.

Šta je limfa?

Limfa je tečnost koja protiče kroz naš organizam posebim kanalima koji čine limfni system i od izuzetnog je značaja za naše zdravlje, jer prenosi kiseonik i hranljive materije iz naše krvi u ćelije. Osim svoje primarne funkcije, ona istovremeno čisti naš organizam, jer vezuje toksine, kancerogene i druge oštećene ćelije i mikroorganizme i dovodi ih do limfnih žlijezda, prečišćava i eliminiše iz našeg tijela. Da li ste znali da limfa čini čak 25% čovjekove tjelesne mase?

Pod limfnom tečnošću se podrazumijeva sva slobodna tečnost koja se nalazi u tkivu, odnosno u međućelijskim prostorima-intersticijumu. Stvaranje limfe je neprekidno. Limfa se stvara tako što na krajevima arterijskih kapilara tečnost procesom filtracije izlazi iz kapilara u intersticijumski prostor, a na krajevima venskih kapilara vraća se u vensku cirkulaciju procesom reapsorpcije.

Limfne sudove imaju sva tkiva. Predstavljaju put preko kojeg se direktno otklanja višak tečnosti iz intersticijumskog prostora koji čini skoro šestinu prostora svih tkiva u organizmu. Najsitniji limfni sudovi, limfni kapilari, slijepo počinju u tkivu. Intersticijumska tečnost, zajedno sa suspendovanim česticama, ulazi direktno u limfne kapilare. Iz limfnih kapilara se formiraju veći limfni sudovi koji, dalje se spajajući, stvaraju limfni sistem čiji je najveći organ slezina.

U limfne sudove spadaju i limfni čvorovi kroz koje se limfa filtrira tokom svog protoka kroz tijelo. Mali su, najveći su veličine lešnika, i uglavnom se nalaze u skupinama. Imaju izuzetno važnu ulogu u odbrambenom sistemu organizma.

Cirkulacija (kruženje) limfe tijelom je neprestano, uvijek u centripetalnom smjeru tj. od periferije ka središtu tijela. Limfa sporo teče kroz limfne sudove, približno 120 ml/sat kod odrasle osobe u mirovanju.

Međutim, zastoj tečnosti u međućelijskom prostoru može otežati tok limfe kroz limfne sudove, a smanjeni protok tjelesnih tečnosti dovodi do slabije ishrane tkiva, nagomilavanja toksina, pada odbrambene sposobnosti organizma i njegove smanjene otpornosti prema bolestima. Dakle, cilj limfne drenaže i jeste postizanje kretanja tjelesnih tečnosti, bilo da su one postale blokirane iz nekog od mnogobrojnih razloga, ili jednostavno da bi se ubrzao njihov protok.

Drenažom se ubrzava protok limfe i krvi, dolazi do vazodilatacije s oslobađanjem histamina, izaziva se lokalna hiperemija (crvenilo), povećava se elastičnost i poboljšava izgled kože, ubrzava razmjena materija i dolazi do opšte relaksacije i sedacije.

Šta je Limfna drenaža ili presoterapija?

Tretman limfne drenaže ili mehanička presoterapija poboljšava rad limfnog sistema, što znatno ubrzava opšti metabolizam organizma, detoksikuje organizam, razgrađuje i smanjuje celulitne i masne naslage i izbacuje višak tečnosti iz organizma, što direktno smanjuje otok nogu ili nadutost tijela uopšte.

Kome je namijenjena Limfna drenaža?
• Svima koji imaju problem celulita i masnih naslaga,
• Onima koji imaju problem zadržavanja tečnosti u organizmu,
• Onima koji imaju otečene noge, tzv. umorne noge,
• Osobama sa lošom cirkulacijom,
• Sportistima i rekreativnim sportistima nakon intenzivnih treninga,
• Onima koji osjećaju zamor, pospanost i gubitak energije,
• Osobama sa proširenim venama.

Presoterapija nije dozvoljena u sledećim slučajevima:
• trudnoća, kancer,
• bolesti srca (infarkt, pejsmejkeri i sl.),
• multipleks skleroza,
• svježe traume,
• akutni edem pluća,
• tromboflebitis,
• arterioskleroza,
• za osobe na antikoagulantnoj terapiji.

Limfna drenaža- kako izgleda tretman?

U našem studiju koristi se Pressotherapy MED presoterapija, sistem visoke tehnologije koji daje maskimalne rezultate kako terapeutske, tako i kod estetskih tretmana mršavljenja i rešavanja celulita. Riječ je o jedinstvenom odijelu koje pacijent oblači, a zatim se udobno smjesti u ležeći položaji i počne da uživa. Ovo jedinstveno odijelo ima specijalne komore koje regulišu pritisak izduvavanjem i uduvavanjem vazduha. Sam uređaj radi automatski na osnovu zadatih parametara unapred određenih, zavisno od stanja i indikacije. Pomoću pritiska presoterapija stimuliše i aktivira limfne čvorove čime se omogućava Limfna drenaža. Aparat obezbjeđuje i vibrirajuću masažu čime se dodatno izbacuju štetne materije, nagomilana tečnost i stimuliše cirkulacija, kao i potpuno opuštanje mišića.

Pressotherapy MED posjeduje 44 komore i 5 programa za različite indikacije. Preporučuje se kao pomoć u limfnoj drenaži u fizioterapijskim ordinacijama, kao i kozmetičkim salonima u kojima se Limfna drenaža sprovodi kao jedna od preventivnih metoda u borbi protiv celulita. U kombinaciji sa drugim anticelulitnim metodama daje vrlo dobre rezultate.

Veliki broj komora čini tretman veoma djelotvornim i efektivnim:
– Ruke 16 komora (leva ruka 8 komora + 8 komora za desnu ruku),
– Struk 4 komore,
– Noge 24 komore ( lijeva noga 12 komora + 12 komora desna noga).

Limfna drenaža- rezultati?

• Čvršća i zategnutija koža;
• Odmoran ten zdravijeg izgleda;
• Brža regeneracija mišića kod sportista;
• Smanjene tegobe proširenih vena.

Koliko traje tretman limfne drenaže?

Tretman presoterapije može trajati od 20 do 50 minuta, što zavisi od programa koji se koristi.

Koliko tretmana se preporučuje?

Zavisno od indikacije zbog koje dolazite, broj tretmana kao i razmak između njih može se razlikovati. Može se raditi jednom do dva puta nedeljno, ukoliko su u pitanju određene indikacije ili je Limfna drenaža dio anticelulit paketa. Ukoliko dolazite preventivno, radi opšteg zdravlja organizma i detoksikacije, preporuka je jednom ili dva puta mjesečno. Presoterapija omogućava ravnotežu tjelesnih tečnosti u organizmu, poboljšava opšte stanje i smanjuje sve postojeće otoke na tijelu. Zato je presoterapija tretman koji se voli !