Hemijski piling®

Najbolja podloga koju možete nanijeti na svoje lice je blistava, zdrava koža. Da biste to postigli, hemijski piling je tretman koji sebi treba da priuštite.

Najljepše žene su njegovane žene, u to sumnje nema! Taj stav možemo upotpuniti još jednom, nepobitnom činjenicom koja glasi – najljepše je kada žena ima zdravu i njegovanu kožu lica.
Njegovana koža je blistava, privlači pažnju, izaziva oduševljenje i ne zahtijeva mnogo truda da bi se postigao efekat blistavosti. Međutim, da bi koža bila njegovana, potrebno ju je adekvatno tretirati, a jedan od najboljih tretmana koji joj možete priuštiti jeste hemijski piling lica.

Hemijski piling je prirodna i bezbolna procedura koja će osvježiti, regenerisati i podmladiti kožu. Ovaj tretman efikasno uklanja akne, ožiljke, fleke i briše sitne bore. Mi smo tu da vam pomognemo u odabiru najboljeg pilinga za svoje lice kako bi mogli da uživate u zdravoj, ljepšoj i blistavoj koži.

Hemijski piling je dermatološka procedura kojom se uklanja površinski sloj kože I pripada zlatnom standardu kada je riječ o efektima koje daje na polju podmlađivanja kože i uklanjanju nepravilnosti. Dubinski čisti kožu, rastvara i uklanja sve nečistoće i mrtve ćelije. Na taj način omogućava koži da ,,diše”, čini je elastičnijom, podmlađuje je i zateže. Osim hemijskih, postoje i tzv. mehanički pilinzi, koje možemo raditi i kod kuće. To su svi oni pilinzi koji sadrže sitne čestice, granule, koje samo površinski čiste lice. Sama riječ piling, u prevodu sa engleskog- peel of, doslovno bi značila guljenje, ljuštenje. I upravo na tome se zasniva hemijski piling: pomoću različitih hemijskih agenasa radi se esksfolijacija kože, skida se njen površinski svoj tako što se uklanjanju stare, odumrle ćelije. Na taj način koža se obnavlja, regeneriše i podmlađuje, pa samim tim poprima zdrav, odmoran i svjež izgled.

Kako djeluje hemijski piling?

Hemijski piling podrazumijeva eksfolijaciju kože koja veoma efikasno uklanja sve nakupljene nečistoće, višak sebuma, mrtve ćelije- sve ono što je činilo da naše lice deluje umorno i starije nego što zaista jeste. Odstranjivanjem površinskog, oštećenog sloja kože, oslobađa se nova, mlađa, zdravija koža. Čiste se začepljene pore i uništavaju bakterije koje u kombinaciji sa viškom sebuma sigurno dovode do stvaranja bubuljica, akni, mitisera. Eksfolijacija pomaže i uklanjanje akni, ožiljaka od akni, fleka i hiperpigmentacija. Druga strana hemijskog pilinga jeste ubrzano podmlađivanje i regenerisanje kože. Hemijski agensi, odnosno kiseline kojima se izvodi tretman stimulišu razvoj fibroblasta, ćelija kože koje su odgovorne za proizvodnju elastina i kolagena. Zato je nakon ovog tretmana koža dubinski podmlađena i osvježena. Hemijskim pilingom sprečava se prijevremeno starenje kože lica. Zbog svega toga hemijski piling važi za jedan od ubjedljivo najefikasnijih tretmana za podmlađivanje kože, popravljanje njenog kvaliteta i teksture, ujednačavanje tena. Osim na licu, hemijski piling možemo raditi i na vratu, dekolteu, šakama. Preporučuje se za sve tipove kože.

Hemijski piling- sve prednosti

• Ujednačava ten, briše fleke, melazme i hiperpigmenatacije, uklanja staračke pjege sa lica, šaka, vrata, dekoltea;
• Uklanja fotooštećenja, odnosno oštećenja na koži izazvana sunčevim zračenjem;
• Popravlja kvalitet i teksturu kože;
• Sužava proširene pore pa su one manje vidljive;
• Dubinski čisti kožu i pore, redukuje nastanak bakterija, liječi akne;
• Reguliše lučenje sebuma i tako preventivno djeluje na razvoj akni, bubuljica, mitisera;
• Briše ožiljke od akni i strije;
• Antiage efekat: zateže i podmlađuje kožu, uklanja fine linije i sitne bore;
• Stimuliše rast novih, zdravih ćelija kože, podstiče sintezu kolagena i elastina.

Čista, pilingovana koža lakše će apsorbovati sve preparate koje koristite za njegu, omogućava se njihova bolja apsorpcija i prodiranje u dublje slojeve kože. Kada sve ovo znamo, znamo i da je hemijski piling tretman koji je apsolutno neophodan ako želimo zdravu, mladoliku i njegovanu kožu.

Vrste hemijskih pilinga

Postoji više vrsta hemijskih pilinga, a svi se izvode na sličan način: na kožu se nanose rastvori različitih kiselina koji imaju za cilj da uklone oštećeni sloj kože i omoguće njeno obnavlanje novim, zdravim tkivom. U zavisnosti od koncentracije rastvora, razlikujemo tri vrste hemijskih pilinga– površinski, srednje duboki i duboki pilinzi.

Površinski hemijski piling

Idealan je za sve one koji žele da osvježe, dubinski očiste i podmlade kožu.
• djeluje isključivo na epiderm, površinski sloj kože;
• koriste se kiseline u koncentraciji od 20 do 40%, a cilj je da nježno uklonimo mrtve ćelije kože i sve nečistoće sa njene površine;
• nije potrebna posebna priprema pa je idealan izbor za sve one koji do sada nisu radili hemijske pilinge na svojoj koži, kao i za osobe sa masnom i problematičnom kožom;
• daje odlične rezultate u liječenju akni, efekti su vidljivi odmah, koža je hidrirana;
• nazivaju ga još i weekend pilingom, jer je vrijeme potrebno za oporavak otprilike dva dana, koliko traje i vikend;
• možemo ga raditi i tokom ljetnjih mjeseci, ali je nakon procedure svakako neophodno korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom.

Srednje duboki hemijski piling

Ova vrsta hemijskog pilinga koristi se za izraženije probleme na koži.
• Idealan je izbor za pliće linijice i bore, uklanjanje strija, ožiljaka, staračkih pjega, hiperpigmentacija, fotooštećenja kože;
• Rastvori kiselina prodiru u srednje slojeve kože, čime se povećava elastičnost kože, ten je ujednačeniji;
• Koža podrvgnuta ovakvom pilingu je izuzetno osjetljiva na sunčevu svjetlost. Iz tog razloga možemo ga raditi isključivo u jesenjem i zimskom periodu, od oktobra do marta, kada je slabije UV zračenje.
• Oporavak uključuje ljuštenje i crvenilo kože, ali je rezultat izuzetno podmlađena i obnovljena koža.

Duboki hemijski piling- fenolni piling i veće koncentracije TCA pilinga

• Ovo može biti idealan izbor kod osoba sa zrelom kožom ili sa izraženim oštećenjima na koži;
• Djeluje tako što poboljšava gustinu kože, podiže njen tonus, zaglađuje duboke bore. Koža je manje opuštena, vidljivo podmlađena;
• Vrijeme oporavka može potrajati i do 2 nedelje;
Što je hemijski piling dublji, više vremena će biti potrebno za oporavak kože, ali su efektiniji i dugotrajniji rezultati koje postižemo.

Hemijski piling voćnim kiselinama

Riječ je o tzv. AHA (alfa hidroksi) kiselinama koje se dobijaju prirodnim putem, iz voća, mlijeka, šećerne repe, mliječnih proizvoda. Ove kiseline rastvaraju i omekšavaju površinske keratinske slojeve kože, te tako skidaju sloj sa fleka, ožiljaka, podstiču obnovu i rast nove kože. Dubinski čiste pore, podstiču sintezu kolagena u dubljim slojevima. Među najtraženijim tretmanima je piling glikolnom kiselinom koja je zapravo derivat šećerne repe, šećerne trske i nezrelog grožđa. Njena prednost je u tome što ima najmanju gustinu molekula u odnosu na druge voćne kiseline. Zato ima mogućnost da prodire dublje u kožu i idealna je za uklanjanje pigmentacija, liječenje akni, zaglađivanje sitnih bora. U zavisnosti od koncentracije, može se raditi površinski piling glikolnom kiselinom, jačine od 20 do 40 % ili srednje duboki glikolni piling jačine do 50 do 70%. Mliječna kiselina prvenstveno je namienjena suvoj koži, jer ima sposobnost da je dubinski hidrira. Omogućava koži da vrati čvrstinu i tonus.

Hemijski piling salicilnom kiselinom

Ovakav piling je idelan za masnu i problematičnu kožu sklonu aknama. Salicilna kiselina pripada BHA kiselinama (beta hidroksi), efikasno podmlađuje, zateže kožu i poboljšava njen kvalitet, pospješuje hidrataciju. Djeluje protivupalno i sprečava nastanak bubuljica i akni. Može se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim kiselinama. Mogu se koristiti i kombinacije salicilne, glikolne, mandelične kiseline, retinola, koje će pospiješiti postizanje želejnih efekata.

Holivudski piling lica – Jessner piling

Holivudski piling poznat i kao Džesnerov piling (Jessner peel), sastoji se od salicilne, mliječne i limunske kiseline koje uklanjaju površinski sloj kože i snažno djeluje na regeneraciju, podstičući sintezu kolagena. Nježan i blag piling koji regeneriše, hidrira kožu, ujednačava ten, namijenjen je svim tipovima kože, pa i veoma osetljivoj. Ovaj piling uklanja sve mrtve ćelije, redukuje bakterije i nečistoće u porama, smanjuje proširene pore, pomaže koži da bude ljepša, blistavija i svježija. Lice će nakon ovog pilinga biti podmlađeno i odmorno.

TCA hemijski piling

TCA ili piling trihlorsirćetnom kiselinom najbolje rezltate daje kada je u pitanju podmlađivanje kože, uklanjanje ožiljaka, hiperpigmentacija, staračkih pjega. Zaglađuje sitne bore, posebno u predjelu usana i očiju, sužava pore, eliminiše mitisere. Osobe svjetlijeg tena su najbolji kandidati za ovu vrstu pilinga. U zavisnosti od koncentracije kiseline, TCA piling može biti duboki ili srednje duboki. Koristi se trihlorsirćetna kiselina u koncentarciji od 15%, 25 ili 35 %, zavisno od stanja kože i problema koje treba rešiti. Za optimalne rezultate, najčešće je potrebno uraditi seriju od 3 ili 4 TCA pilinga, sa razmakom od mjesec dana. Svakako, vidljive rezultate ćete primijetiti već nakon prvog tretmana. Koža je nježnija, svježija, sa manje površinskih bora i pigmentacija. Nakon tretmana biće neophodno da najmanje dva mjeseca svakodnevno nanosite zaštitnu kremu i da izbjegavate direktno izlaganje suncu. Zato se TCA piling radi tokom jeseni i zime.

Hemijski piling- kako se odvija tretman?

Sama procedura je vrlo jednostavna i ne zahtijeva od pacijenta posebnu pripremu. Prije samog pilinga, obavlja se detaljan pregled kože, kako bi se utvrdilo njeno stanje i koji su to problemi i nesavršenosti koje treba tretirati. Nakon toga, preporučuje se hemijski piling koji će u vašem slučaju dati najbolje rezultate. Određuje se vrsta kiseline koja će se koristiti i u kojoj koncentraciji. Nakon toga, koža se detaljno čisti, uklanjaju se sve nečistoće. Zatim sijledi glavni dio: na kožu se nanose kiseline koje će djelovati od dva do 10 minuta. Nakon uklanjanja kiseline sa kože i nanošenja zaštitne kreme, vraćate se svojim svakodnevnim obavezama.

Kako koža reaguje nakon hemijskog pilinga?

Tokom samog djelovanja kiseline osjetićete blago peckanje, pojaviće se crvenilo koje će nestati brzo nakon što se kiselina neutrališe određenim rastvorom. Narednih dana može doći do perutanja kože, a u slučaju dubljih pilinga koža će se ljuštiti.

Koliko tretmana mi je potrebno?

Broj tretmana zavisiće od tipa vaše kože, stanja u kojem se ona nalazi, kao i od rezultata koje želite da dostignete. Kada je riječ o površinskim pilinzima, gdje je cilj čišćenje kože i njeno osvježavanje, tada će biti dovoljan jedan hemijski piling. Kada je potrebno ukloniti fleke, ožiljke od akni, hiperpigmentacije ili zagladiti sitne bore, preporuka je da se uradi 3 do 5 srednje dubokih pilinga ili 2 do 3 duboka pilinga.

Hemijski piling- zlatni savjeti za bolje rezultate

Nakon svakog hemijskog pilinga, važno je da se pridržavate savjeta i preporuka koje ćete dobiti od nas kako biste postigli pomogli koži da dostigne maksimalne rezultate.
• Njegujte kožu onako kako vam to savjetovano. To može uključivati nanošenje regenerativne kreme, određenih maski ili seruma za lice;
• Ne gulite i ne ljuštite kožu koja se peruta, pustite je da se samostalno regeneriše. Nasilno skidanje mrtve kože može uzrokovati krvarenje, pojavu ožiljaka ili pigmentnih mrlja;
• Najmanje dva mjeseca nakon tretmana svakodnevno nanosite kremu sa visokim zaštitnim faktorom;
• Ne izlažite se direktnoj sunčevoj svjetlosti, izbjegavajte solarijum, saunu, bazene.

Hemijski piling može da bude vaš izbor ako želite da riješite konkretan problem, da podmladite kožu, ali i ako želite da osvježite lice. Može da se kombinuje i sa drugim tretmanima, a sve u cilju poboljšavanja kvaliteta kože.

Često postavljena pitanja

Naša koža se neprestano regeneriše, pa se ćelije koje više ne mogu da obavljaju svoju funkciju odbacuju na račun novih, koje se konstantno stvaraju. Da biste sa svog lica odstranili izumrle ćelije koje ten čine sivim, beživotnim i dodaju mu godine, vašoj koži je potrebna mala pomoć. Tu pomoć pružiće vam hemijski piling.
Riječ je o tretmanu koji podrazumijeva nanošenje rastvora kiselina na kožu. Zahvaljujući tom rastvoru, hranljive materije iz krema i seruma lakše prodiru u ćelije kože i čine vašu njegu kompletnijom.
Hemijskim pilingom se, takođe, odstranjuju sitni ožiljci od akni, dok se mitiseri, ukoliko imate, čiste i postaju manje vidljivi.

Hemijski piling je ubrzana eksfolijacija (ljuštenje) kože, koju uzrokuju hemijski agensi koji se nanose na kožu i procedura ima dvostruku ulogu: uklanjanje površinskih slojeva kože i intenzivno oslobađanje citokina (faktora rasta i sinteze kolagena).

Hemijski piling počinje pregledom kako bi se utvrdio problem kože, određuje se njen tip i kvalitet. Na osnovu ovih faktora, određuje se vrsta kiselina i njena koncentracija. Tretman započinje detaljnim čišćenjem lica I uklanjanjem nečistoća. Zatim se nanose kiseline koje djeluju na koži desetak minuta. Nakon uklanjanja kiseline i nanošenja zaštitne kreme, možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Procedura je bezbolna, ali treba naglasiti da može doći do kratkotrajnog i trenutnog peckanja kože. U narednim danima očekujte perutanje kože, što je normalna pojava jer se koža regeneriše.Tada je važno koristiti kremu s visokim zaštitnim faktorom, bez obzira na godišnje doba.

Hemijska procedura koja se koristi za poboljšanje kvaliteta kože lica, vrata i dekoltea.
Koža je meka i nježna na dodir, bez nesavršenosti (pigmentnih fleka, mitisera, akni, bora).

Broj ponavljanja zavisi od rezultata koje želimo da postignemo. Jedan tretman ako želimo čistu i regenerisanu kožu. Tri do pet tretmana srednje dubine, ili dva do tri tretmana kada koristimo duboke hemijske pilinge ukoliko želimo da uklonimo fleke i redukujemo ožiljke od akni.

Površinski pilinzi za osvježavanje kože uz stimulaciju kolagena mogu se raditi tokom cijele godine.
Srednje duboke i duboke pilinge najbolje je raditi tokom jeseni, zime i ranog proljeća kada nije veliki intenzitet sunčevih zraka.

Da, i preporučuje se piling mliječnom kiselinom.

Pored hemijskih pilinga, postoje i tzv. mehanički pilinzi, koji u sebi imaju čestice koje fizički otklanjaju mrtve ćelije, ali i kiseline koje veoma blagotvorno djeluju na vašu kožu. Ipak, sa njima treba biti pažljiv, jer je riječ o pilinzima koji se uglavnom koriste kod kuće i koji, ako se ne primijene adekvatno, mogu biti veoma agresivni.
Ukoliko vam pomisao na nanošenje kiseline na lice zvuči pomalo strašno i grubo, treba da imate na umu da je reč o AHA i TCA voćnim kiselinama koje se dobijaju iz hrane i uključuju mliječnu, limunsku, kiselinu iz grožđa i glikolnu kiselinu dobijenu iz šećerne repe. Zbog toga su preporučene za različite probleme, počevši od prve anti-age njege, potom uklanjanja flekica, za liječenje kuperoze i crvenila i, na kraju, za liječenje akni i ožiljaka od akni.

To zavisi od vrste hemijskog pilinga. Možemo razlikovati površne, srednje duboke i duboke pilinge. Kod površnih pilinga ne dolazi do vidljivog ljuštenja kože i već nakon nekoliko dana primijetićete kako vam ona blista. Kada su u pitanju srednje duboki i duboki pilinzi, nakon njih može doći do vidljivog ljuštenja kože. Za to vrijeme potrebna je adekvatna njega.

Srednje duboki i duboki hemijski piling podrazumijevaju duži period oporavka tokom kojeg može doći do ljuštenja kože u trajanju od 5 do 7 dana. Za klijente koji žele da koriguju fleke na koži nastale od starosti ili izlaganja suncu, ili žele da smanje bore, ovaj tretman može biti veoma blagotvoran. Često je i prvi izbor u liječenju akni i ožiljaka od akni.

Čemu služi? Koristi se za uklanjanje „ostarjelih“ i oštećenih ćelija s površine kože, čime se stimuliše regeneracija i podmlađivanje.
Vrste: Postoji više vrsta, a osnovna podjela je na: blagi, srednji i duboki.
Opreza: Veoma su bezbjedni, kada ih sprovodi posebno edukovano medicinsko osoblje. Neophodno je da se pažljivo pridržavate uputstva, koja dobijate nakon pilinga.
Oporavak: Blagi hemijski pilinzi ne zahtijevaju vrijeme za oporavak. Srednje duboki mogu zahtijevati vrijeme za oporavak od nekoliko dana do nedelju dana. Duboki hemijski pilinzi se smatraju ozbiljnom procedurom, nakon koje oporavak traje minimum nedelju dana, uz pojačanu pažnju oko njege i zaštite kože.