Tretman šaka®

Koža na šakama je veoma tanka i osjetljiva. Osim lica, ovaj dio našeg tijela je neprestano izložen svim spoljašnjim uticajima: sunčevom zračenju, vjetru, hladnoći… Koliko puta nam se desilo tokom zime da su nam ruke suve, a koža na šakama gruba i ispucala! A ljeti, šake su stalno na udaru štetnog UV zračenja. Sve to, tokom godina, ostavlja značajne tragove na našim šakama. Pogledajte ih malo bolje. Da li primjećujete sitne mrlje, pjegice, fleke, vidljive vene? To su sve jasni pokazatelji da koža u ovoj regiji lagano stari. I to je sve u redu, starenje je neizbježan prirodan proces i ne bježimo od toga. Ipak, veoma je važno da pravilno njegujemo i kožu na šakama kako bi one što duže bile lijepe i mladolike.Podmlađivanje šaka dugo je bilo veliki izazov za eksperte na polju antiejdž medicine.Najnovija dostignuća estetske medicine omogućavaju nam da podmlađivanje šaka bude efikasno, bezbolno i brzo.Kako i zašto zapravo stari koža na šakama ?

Faktori koji dovode do starenja šaka

Genetika je jedan od činilaca koji sigurno utiču na to koliko brzo ćemo stariti, da li ćemo biti dugo mladoliki ili ćemo dobiti prve bore veoma rano. Isto važi i za kožu na šakama. Genetske predispozicije mogu u određenoj mjeri uticati na to kojom brzinom će koža na šakama stariti.

Koža na gornjem dijelu šaka je tanka, osjetljiva, ima veoma malo masnog tkiva i mali broj lojnih žlijezda. Zbog manjka lojnih žlijezda koje su zadužene da luče masti i obezbjeđuju hidrataciju koži, koža na šakama se brže isušuje i postaje dehidrirana. To svakako dovodi do njenog propadanja i bržeg starenja.

Negativni spoljašnji uticaji kao što su nagle promjene temperature, sunčevo zračenje, vlaga, suv vazduh ili hladonoća, direktno utiču na izgled šaka. Ukoliko koža šaka nije adekvatno zaštićena, vremenom će tragovi starenja postati veoma izraženi.

Različite hemikalije kojima su ruke svakodnevno izložene, posebno kod ljudi kojima posao to zahtijeva, takođe dovode do bržeg propadanja kože. Neadekvatna nega kože i nedovoljna hidratacija veoma utiču na izled kože na šakama.

Unutrašnji faktori, takođe dovode do starenja šaka: hormonski disbalans, konzumiranje alkohola, pušenje, neoedgovarajuća ishrana, nedovoljan unos vode. Izrazito suva kpža na šakama može biti I simptom različitih alergija, dijabetesa, psorijaze, dermatitis, poremećaja rada štitine žlijezde.

Podmlađivanje šaka: kada nam je potrebno ?

Ukoliko sada gledate u svoje šake i pitate se da li ste možda upravo vi kandidat za podmlađivanje šaka, sada ćete saznati kada je pravo vrijeme za to. Sledeći simptomi jasno ukazuju da nam je potrebno i podmlađivanje šaka:
-izrazito suva, dehidrirana i gruba koža;
-opuštena koža na šakama, smanjena elastičnost;
-tamne fleke, pjege, hiperpigmentacije;
-veoma izražene vene i bore;
-nedostatak potkožnog tkiva.

Podmlađivanje šaka obuhvata različite estetske procedure koje nam pomažu da koža na šakama ponovo bude zategnuta i bez fleka. U zavisnosti od stanja kože, biramo laserske metode i Hemijski piling. Rezultati su vidljivi čak i nakon prvog tretmana.

Podmlađivanje šaka- najefikasnije procedure?

U zavisnosti od stanja kože na šakama, godina pacijenta i drugih faktora, opredjeljujemo se za proceduru koja će u pojedinačnom slučaju dati najbolje rezultate. Nekada je potrebno kožu dodatno hidrirati, u drugim slučajevima je neophodno poboljšati volumen kože ili zategnuti opuštenu kožu šaka. Tokom konsultacije utvrđujemo koji su simptomi prisutni na šakama, u kakvom je stanju koža i zatim biramo odgovarajući tretman. Shodno indikacijama, možemo raditi pojedinačne tretmane ili kombinaciju tretmana kako bismo postigli maksimalne efekte u podmlađivanju šaka.

Laseri za podmlađivanje šaka

Jedna od trenutno najefikasnijih metoda za obnavljanje kože i usporavanje njenog starenja je svakako lasersko podmlađivanje. Bilo da je riječ o koži lica, vrata, dekoltea ili šaka, savremeni laseri postižu izvanredne rezultate. Podmlađivanje šaka laserima je potpuno prirodna i minimalno invazivna metoda. Koža je zategnuta, a fleke su uklonjene. Laser predstavlja zlatni standard kada pričamo o zatezanju i podmlađivanju kože. Laser podmlađuje kožu šaka, ublažava vidljive linije na koži, zateže opuštenu kožu, eliminiše tzv. ,,staračke pjege”. Koža na šakama je značajno obnovljena i podmlađena, uklonjene su hiperpigmentacije i flekice a ten je ujednačen. Broj tretmana zavisi od indikacije koje tretiramo.

Tokom izvođenja procedure precizno kontrolišemo dubinu prodiranja laserskog zraka, a površina kože ostaje netaknuta. Rezultati su vidljivi odmah i nema perioda oporavka a pogodan je za sve tipove kože. Tretman traje oko oko 30 minuta, a optimalan broj tretmana je između 3 i 4.

TCA PILING ZA PODMLAĐIVANJE ŠAKA

Hemijski pilinzi su još jedan od načina kojima možemo uspješno podmladiti šake. Njihova efikasnost je u tome što uklanjaju hiperpigmentacije, ujednačavaju boju tena, uklanjaju sitne linije i čine kožu na rukama njegovanom i glatkom. Jedan od najefijasnijih je TCA- piling– piling trihlorisrćetnom kiselinom.

TCA piling dubinski regeneriše kožu šaka, podmlađuje je i sprečava njeno prijevremeno starenje. Osim na šakama, koristimo ga za tretmane na licu, vratu, dekolteu. Izvodimo ga od jeseni do ranog proljeća. Riječ je pilingu koji prodire u dublje slojeve i popravlja dublja oštećenja. U zavisnoti od indikacija, biramo koncentraciju trihlorsirćetne kiseline, a procedura traje desetak minuta. Oporavak traje oko 6 do 7 dana i podrazumijeva ljuštenje kože kao i blaže, prolazno crvenilo.

Rastvor trihlorsirćetne kiseline stimuliše rast fibroblasta, koža se brže regeneriše i podmlađena je. Hiperpigmentacije i fleke su značajno umanjene ili potpuno nestaju, a koža na šakama je elastičnija, nježnija i ljepša. Nakon TCA pilinga ključno je da kožu pravilno njegujete i da svakodnveno nanosite kremu sa visokim SPF i da izbjegavate direktno izlaganje suncu. Za postizanje maksimalnih rezultata optimalan broj tretmana je 3 ili 4, sa razmakom od mjesec dana.

Kako pravilno njegovati šake i ruke?

Pravilna njega kože na rukama i šakama je najbolja preventiva i najbolji način da one što duže ostanu njegovane i mladolike. Zato se pridržavajte sledećeg:

* Perite ruke mlakom vodom i koristite sapun koji podržava ph vrijednost kože. Vruća ili previše hladna voda isušiće kožu na šakama;
* Koristite kremu ili drugi preparat koji će dubinski hidrirati kožu, najbolje je da sadrži vitamin C, hijaluronsku kiselinu, retinol. Za kožu na rukama, koja je veoma gruba, preporučuju se proizvodi koji sadrže ureu i vlažeće faktore;
* Ne zaboravite da nanesete kremu sa zaštitnim SPF faktorom kada je pojačano UV zračenje;
* Tokom zime, uvijek nosite rukavice kako biste zaštitili kožu od hladnoće i vjetra;
* Uvijek nosite zaštitne rukavice kada u domaćinstvu obavljate poslove i koristite različite hemikalije;
* Pijte dovoljno vode da bi i koža bila dovoljno hidrirana.