Mezoterapija®

Šta je mezoterapija?

Mezoterapija je medicinska metoda koja je nastala u Francuskoj 1952. godine. Tvorac mezoterapije je dr Michael Pistor. Dr Pistor je definisao svoju metodu kao ,,malo, razrijeđeno i u pravo mjesto“. Kokteli za injektovanje se formiraju prema stanju koje tretiramo, mjestu i efektu koji želimo da postignemo, a sadrže spektar vitamina, minerala, aminokiselina i koenzima, čiji odnos se prilagođava potrebama klijenta. Dakle, mezoterapija se koristi duže od pola vijeka za terapiju bola, sportskih povreda, degenerativnih oboljenja, u reumatologiji i sportskoj medicini, a u poslednje vrijeme sve više nalazi primjenu u estetskoj medicini. Bore na licu, opuštena i suva koža lica, vrata, dekoltea i šaka, uklanjanje pigmentacija i fleka, sprečavanje opadanja kose, tretman akni, ali i ublažavanje ožiljaka od akni – samo su neke od primjena mezoterapije. Takođe, predstavlja odličan izbor ako želite da se oslobodite lokalizovanih masnih naslaga i najupornijih i najdebljih naslaga celulita, da smanjite obim i da zategnete kožu.

Kako i gdje je nastala mezoterapija?

Francuska se smatra kolijevkom mezoterapije. Mezoterapija je zvanično priznata od strane francuske “Académie de Medecine” 1987. godine i stavljena na spisak medicinskih procedura finansiranih od strane zdravstvenog fonda Francuske.

Mezoterapija – šta u stvari podrazumijeva?

Mezoterapija je izuzetno efikasna medicinska procedura u kojoj se vrlo male količine mezokoktela sastavljenih od hijaluronske kiseline, vitamina, minerala i aminokiselina ubrizgavaju u mezoderm (srednji sloj kože).

Da bismo razumjeli smisao mezoterapije, važno je da razumijemo građu kože. Koža je izgrađena od tri sloja:

Epiderm – površinski sloj kože koji možemo da vidimo i dodirnemo. Debljine je oko 0,1 mm i sastavljen od gusto zbijenih ćelija, keratinocita i štiti nas od toksina, bakterija i gubitka tečnosti;

Mezoderm – srednji sloj kože. Sastavljen je od fibroblasta uronjenih u matriks od hijaluronske kiseline, elastina i kolagena;

Hipoderm – potkožno masno tkivo.

Mezoderm je srednji sloj kože u kome se nalaze fibroblasti, ćelije mezoderma, koje sintetišu hijaluronsku kiselinu, elastin, kolagen. Pomenuti molekuli (elastin, hijaluron i kolagen) su ,,molekuli mladosti “ koje sama koža proizvodi. Upravo ovi „molekuli mladosti” našoj koži daju jedrinu, elastičnost, čvrstinu i mladolik izgled.

Starenjem, a posebno pod uticajem UV zračenja, slobodnih radikala, pušenja i drugih štetnih uticaja, aktivnost fibroblasta se smanjuje i oni sve manje stvaraju elastin, hijaluron i kolagen. To dovodi do promjena u teksturi kože, koja zato gubi elasatičnost, čvrstinu i hidrataciju, i postaje manje otporna na štetne uticaje spoljašnje sredine, mimiku, gravitaciju… Osim toga, gubi se potkožno masno tikivo, koža postaje slabije prokrvljena, pojavljuju se kapilari, ali i hiperpigmentacije. Koža gubi mladalački izgled i dolazi do pojave bora i ,,pada“ lica.

Kada početi sa mezoterapijom?

Njega kože, naravno, počinje od redovne higijene kože i pravilne svakodnevne kućne njege prema tipu i stanju kože. Međutim, iako se redovno njegujemo i koristimo dobre kreme, već od 30. godine primijetićemo neke prve znake ..starenja“, gubitak elastičnosti, smanjena hidriranost kože, fine borice na licu, posebno u djelovima lica gdje je koža prirodno tanja i gdje je intenzivni mimični pokreti neprekindo,,lome“ (npr. oko očiju). Kao što smo objasnili, na površini kože nalazi se spoljašnji omotač, epiderm, koji ima gusto zbijene ćelije i zaštitnu ulogu, da nas štiti od isušivanja ali i prodora virusa i bakterija u organizam. Upravo zato tako zdrava, neoštećena koža je dobra barijera, slabo propustljiva i resorbuje svega 10% aktivnih supstanci iz regenerativnih krema koje nanosimo tokom svakodnevne nege. Smisao mezoterapije je da se kontrolisanim mikroubodima stvaraju perforacije, tj. male rupe preko kojih aktivne supstance iz mezokoktela olakšano prodiru u središnji sloj kože, u kome se nalaze krvni sudovi i fibroblasti. Na ovaj način, omogućava se direktno snadbijevanje krvnih sudova kože svim potrebnim sastojcima, koje kroz neoštećenu kožu ne bi mogle da prodru u potrebnoj količini. Mezoterapija je zato najblaža regenerativna anti-aging procedura, kojom se specijalni mezokokteli uz pomoć najtanjih iglica injektuju u mezoderm, srednji sloj kože. Mezokokteli sadrže hijaluronsku kiselinu, koja veže vodu i na taj način intenzivno hidrira kožu i bioregenterativni kompleks (vitamine, minerale, aminokiseline, faktore rasta, antioksidanse, oligoelemente), koji stimulišu sintezu kolagena, elastina i hijaluronske kiseline i deluju antioksidativno, sprečavajući starenje kože i vraćajući joj elsatičnost, tonus i sjaj. Osim ovoga, sami mikroubodi su mehanička stimulacija za sintezu kolagena.

Efekat mezoterapije – prevencija ili korekcija?
Efekat mezoterapije je i prevencija daljeg starenja i korekcija postojećih znakova starenja kože lica, vrata, dekoltea, šaka.

Rezultati mezoterapije na koži:

• zdrav i odmoran izgled kože
• podmlađena, sjajna, čvršća i elastična koža
• zategnuta i hidrirana koža
• ublažene fine bore oko očiju, na licu i vratu
• ublažavanje fleka i pigmentacija

Često postavljena pitanja

Mezoterapija je blaga regenerativna antiaging procedura pogodna kako za mlade tako i zrele kože. Mezoterapiju možemo raditi na svim tipovima kože. Blaga vitaminska mezoterapija lica je često antiaging procedura sa kojom treba početi već od 25. godine, kada primijetimo prve promjene u kvalitetu i izgledu kože.

Mezoterapija se najčešće radi u ciklusima, 3-5 tretmana na 10-ak dana. Nakon toga se preporučuje održavanje na par mjeseci. Kod mladih koža, mezoterapija je često sasvim dovoljan antiaging tretman. Ukoliko ima potrebe, posebno kod zrelijih koža, koje imaju intenzivniju dehidrataciju ili izraženije znakove starenja kože i oštećenja u teksturi, mezoterapija se može kombinovati sa hemijskim pilinzima, biorevitalizacijama itd.

Za razliku od hijalurona ili botoxa, koji imaju određeno trajanje nakon injektovanja, dok potpuno ne iščeznu iz tkiva, mezoterapija, kao i druge regenerativne procedure, funkcioniše drugačije.
Mezoterapiju treba shvatiti kao dubinsku, intenzivnu ishranu kože, koja ima svrhu da budi naše tkivo, da se regeneriše, da intenzivnije stvara kolegen i elastin i na takav način bude zdravije i ljepše. Ima kumulativni rezultat. Kao što redovno koristimo kreme i serume za ishranu kože da bismo održali njen kvalitet, tako i povremena mezoterapija dubinski nahrani i hidrira kožu i da joj ono što redovna kućna njega ne može, a to je velika količina aktivnih supstanci direktno gdje je potrebna, u srednji sloj kože.

Mezoterapija je bezbolna procedura, koja je brza, bezbedna i efikasna, traje 20-ak minuta. Prije mezoterapije, ukloni se šminka, lice se očisti i dezinfikuje, nanese se tanak sloj anestetik kreme. Zatim se anetsetik ukloni, površina dezinfikuje oktaniseptom i injektuje se koktel najtanjim mikroiglicama. Procedura je bezbolna, nakon čega nema modrica ni crvenila i možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima. Nakon tertmana ne savjetuje se šminkanje narednih 12 sati. Nemojte se dodirivati po licu, stavite čistu jastučnicu, stavite novu nekorišćenu masku. Nakon mezoterapije, par dana treba izbjeći solarijum, saune, sunčanje i slična okruženja, intenzivno znojenje i trening.

Mezoterapija može da se radi tokom čitave godine. Za razliku od određenih estetskih procedura, mezoterapija se bezbjedno moze raditi i tokom ljetnjih meseci. Čak se i preporučuje dodatno nahraniti i hidriirati kožu prije odlaska na more, ali i skijanje, kao i po povratku, zbog intenzivog izlaganja i štetnog uticaja sunca, soli, vjetra, hladnoće na stanje kože, posebno kože lica. Zbog trenutno vidljivog efekta jedrine i sjaja kože, preporučuje se neposredno prije važnih događaja.

Iako je mezoterapija najblaža antiaging procedura, postoje određena zdravstvena stanja u kojim treba izbjegavati mezoterapiju, kao i druge estetske procedure: autoimuna oboljenja, poremećaj u zgrušavanju krvi, trudnoća, dojenje, diabetes melitus, bakterijske infekcije kože…