Frakcioni CO2 laser®

Imate problem sa borama, strijama, ožiljcima od akni, viškom opuštene kože? Niste spremni za hiruršku intervenciju zatezanja kapaka, a želite trajne rezultate? Da li ste spremni da transformišete svoju kožu – bez operacije i dugog vremena oporavka? Tretman CO2 laserom brzo i lako pruža kožu kakvu ste oduvijek priželjkivali.

Frakcioni CO2 laser je jedan od najefikasnijih lasera na tržištu za uklanjanje ožiljaka od akni, plićih bora, hiperpigmentacija, strija, viška kože na kapcima i drugih nepravilnosti.

Šta je CO2 frakcioni laser?

CO2 laser je multifunkcionalni uređaj koji zauzima vodeće mjesto u estetskoj medicini. Frakcioni CO2 laser je ablativni laser koji posjeduje 4 posebna nivoa rada, usled čega se savršeno prilagođava individulanim potrebama pacijenata. Frakcioni CO2 laser nam omogućava da precizno i efikasno tretiramo površinski, srednji i duboki nivo kože, pri čemu okolno, zdravo tkivo ostavlja netaknutim.

Kako funkcioniše frakcioni CO2 laser?

Frakcioni CO2 laser je jedinstven po tome što funkcioniše po principu upotrebe dvojnog laserskog talasa koji može istovremeno tretirati i površinski sloj kože (epidermis) i dublji sloj kože (dermis). Sam tretman počinje ablativnim postupkom, odnosno uklanjanjem tankog, površinskog sloja oštećene kože. Nakon toga, laser pravi mikro kanale u dubljim slojevima kože, dok istovremeno zagrijava tkivo i na taj način podstiče proizvodnju kolagena i novih, zdravih ćelija kože. On ciljano djeluje isključivo na oštećenu kožu, dok okolno zdravo tkivo ostaje netaknuto. Na taj način se omogućava brže zarastanje kože i samim tim se znatno skraćuje period oporavka. CO2 lasee je veoma nježan prema koži pacijenta sam tretman je potpuno komforan i bezbjedan za pacijenta.

Ko je idealan kandidat za CO2 laserski tretman?

CO2 frakcioni laser se može koristiti za tretman lica i tijela, i to za:
• ožiljke i ožiljke od akni,
• fine linije i bore, duboke bore,
• zatezanje opuštene kože,
• podmlađivanje kože,
• neujednačen ten,
• strije,
• hiperpigmentacije, pigmentne mrlje, staračke fleke,
• uklanjanje viška kože i zatezanja očnih kapaka.

CO2 frakcioni laser precizno uklanja spoljne slojeve oštećene kože i stimuliše njenu regeneraciju. Na ovaj način mogu da se tretiraju fine do umjereno duboke bore, oštećenja od sunca, ožiljci, a isto tako mogu da se dramatično poprave tonus, tekstura i opuštenost kože.

Frakcioni laser CO2 – zatezanje kože

CO2 frakcioni laser može značajno zategnuti kožu, ukloniti bore i fine linije – bez potrebe za hirurškim zahvatom! Za razliku od drugih lasera, utiče na sve slojeve kože čime se postiže njena sveobuhvatna regeneracija i podmlađivanje.

Frakcioni laser CO2 – strije i ožiljci

Frakcioni CO2 laser je izuzetno efikasan metod uklanjanja strija i ožiljaka. Njegovi zraci ciljaju na dublje slojeve kože, pri čemu uništavaju oštećeno tkivo i podstiču rast novog, zdravog tkiva. Na taj način se stimuliše proizvodnja kolagena i elastina, čime dolazi do smanjenja dubine strija i ožiljaka i oni postaju manje vidljivi. Obično je potrebno nekoliko tretmana kako bi se postigao željeni rezultat.

Frakcioni laser CO2 – zatezanje kapaka

Blefaroplastika je hirurška procedura uklanjanja viška kože i masnoće sa kapaka. Za razliku od ove hirurške intervencije, sa CO2 laserom se rezovi postižu upotrebom laserskih zraka, a ne skalpela. Laserski zrak zagrijava tkivo u dubljim slojevima kože, zatvara krvne sudove i na taj način je znatno smanjeno krvarenje. Najveća prednost laserskog zatezanja kapaka je brže vrijeme oporavka, gotovo neprimjetni ožiljci, bol i otok. Rezultati ove intervencije su obično veoma dugotrajni.

Ko nije kandidat za laserski tretman CO2?

Tretman CO2 frakcionim laserom se ne preporučuje pacijentima koji imaju aktivnu formu akni, herpes i druge infektivne procese na koži. Oni koji imaju istoriju poteškoća u zarastanju rana ili stvaranju ožiljaka takođe nisu najbolji kandidati. Trudnice i dojilje ne bi trebalo da se podvrgavaju ovoj proceduri. CO2 laser se ne radi kod osoba sa tamnijim tenom (Fitzpatrik IV-VI fototip) i kod osunčane kože.

Koje su karakteristike frakcionog CO2 lasera?

CO2 laser dolazi sa 4 različita nivoa rada, što daje mogućnost tretiranja najrazličitijih promjena na koži.
1. Light mode pruža nježni piling i čišćenje kože, a često se radi u kombinaciji sa mezoterapijom ili biorevitalizacijom;
2. Mild mode djeluje na površinske i dublje slojeve kože, podstiče stvaranje kolagena, a isto tako poboljšava i teksturu kože;
3. Deep mode prodire u dublje slojeve kože, cilja na bore, linije i ožiljke;
4. Fusion mode dovodi do podmlađivanja i zatezanja kože zahvaljujući tome što kombinuje Light i Deep mode.

Koje su prednosti frakcioog CO2 lasera?

Dugotrajni rezultati: postupak obnavljanja kože CO2 laserom će osigurati da impresivni rezultati ne izblijede preko noći, što je jedna od najvećih koristi ovog tretmana.
Minimalno invazivna procedura: laserski tretman ne zahtijeva opštu anesteziju, rezove i zavoje, za razliku od drugih hirurških zahvata na koži. S obzirom na to, CO2 laserski tretman ima manje potencijalnih komplikacija i rizika u poređenju sa hirurškim zahvatima.
Skraćen period oporavka: tačno je da ćete nakon CO2 laserskog tretmana doživjeti manje crvenilo i otok koji mogu potrajati i do nekoliko dana. Budući da djeluje isključivo na oštećenu kožu, dok okolno zdravo tkivo ostaje netaknuto, tretman laserom omogućava brže zarastanje pa se znatno skraćuje period oporavka.

Koliko traje tretman frakcionim Co2 laserom?

Tačno vrijeme trajanja samog tretmana zavisi od područja koje se tretira. U prosjeku je potrebno oko dva sata ili manje da se čitav postupak završi. Ovaj vremenski okvir uključuje dodatnih pola sata koliko je potrebno da se sačeka da djeluje lokalna anestezija koja će se primijeniti prije samog tretmana.

Da li je laserski tretman kože bolan?

Frakcioni CO2 laser može da izazove izvjesnu nelagodnost. Anestetik primijenjen prije procedure obično čini bilo koju neprijatnost podnošljivom. Osjećaj koji se često prijavljuje je sličan osećaju bockanja iglice.

Kako da pripremite kožu za ovaj tretman?

• Izbjegavajte sunčanje ili jako izlaganje suncu i koristite kremu za sunčanje minimum četiri nedelje prije tretmana. Izbjegavajte duboke pilinge lica četiri nedelje prije tretmana (uključujući Hemijski piling i druge laserske tretmane).
• Ne koristite ljekove koji izazivaju fotoosjetljivost najmanje 72 sata prije tretmana.
• Ako ste u prošlosti imali herpes u području koje treba biti tretirano, obavijestite nas i počnite sa upotrebom antivirusnih ljekova prema uputstvima.

Šta možete da očekujete nakon tretmana?

Nakon tretmana postoji mogućnost crvenila i otoka. Ljuštenje mrtve kože sa područja koje je tretirano je potpuno prirodni proces pilinga, a može trajati 7 do 10 dana.

Kada možete da vidite rezultate nakon tretmana CO2 laserom?

Uočićete razliku nakon samo jednog CO2 tretmana. U danima nakon tretmana vaša koža će postepeno postati meka i glatka, sa manje nepravilnosti. Fine linije, bore, staračke pjege i neujednačena tekstura će postati manje vidljive. Nakon što koža zacijeli, što može potrajati i do 3 nedelje, dolazi period kada koža poprima blago ružičastu boju. Za to vrijeme vidjećete poboljšanje teksture i tonusa kože. Konačni rezultati se mogu vidjeti obično 3-6 mjeseci nakon početnog tretmana, kada koža potpuno zacijeli. Treba napomenuti da se postignuti rezultati mogu produžiti redovnom upotrebom kreme sa SPF+, izbjegavanjem izlaganja suncu i pravilnim održavanjem njege kože kod kuće. S obzirom na dugotrajnost rezultata, tretmani frakcionim laserom su sve bliži rezultatima hirurških procedura.

Često postavljena pitanja

CO2 frakcioni laser je medicinski aparat koji se koristi u dermatologiji i estetskoj hirurgiji radi tretiranja različitih kožnih problema. Ovaj laser emituje snopove koherentne svjetlosti sa talasnom dužinom od 10.600 nanometara, što odgovara infracrvenom spektru.

CO2 frakcijski laser se koristi za različite estetske i dermatološke svrhe, uključujući:
1. Uklanjanje ožiljaka od akni: Laser djeluje na ožiljke od akni tako što stimuliše regeneraciju kože i poboljšava njen izgled.
2. Uklanjanje bora i finih linija: Laser podstiče proizvodnju kolagena i elastina, što može smanjiti vidljivost bora i finih linija.
3. Uklanjanje hiperpigmentacija: CO2 frakcioni laser može poboljšati izgled kože koja je tamnija zbog hiperpigmentacije ili staračkih pjega.
4. Tretiranje fotostarenja: Fotostarenje se odnosi na promjene kože uzrokovane dugotrajnom izloženošću suncu. Laser može pomoći u poboljšanju teksture i izgleda kože kod ovih stanja.
5. Rejuvenacija kože: Ovaj laser može poboljšati tonus kože, teksturu, što dovodi do mlađeg izgleda kože.

Glavna funkcija CO2 frakcijskog lasera je uklanjanje slojeva kože jednim preciznim snopom svjetlosti. Radi se o frakcionom postupku- laser djeluje na kožu tako da stvara mikroskopske ,,stubove” termalne oštećenosti. Ovi stubovi su mali kanali koji prodiru kroz spoljni sloj kože (epidermis) i djelimično ili potpuno u donji sloj kože (dermis).

Proces stvaranja stubova laserom pokreće prirodne procese regeneracije kože. Kada se koža oštećuje termalnom energijom, to podstiče proizvodnju kolagena i elastina, dva ključna proteina za zdravlje i elastičnost kože. Osim toga, oštećenje stimuliše i eksfolijaciju oštećenih ćelija kože, poboljšavajući tako njen tonus i teksturu.

Oporavak nakon tretmana CO2 frakcionim laserom može varirati zavisno od intenziteta tretmana i individualnim karakteristikam aklijenta. Ovo su neke uobičajene smjernice za oporavak:
Crvenilo i otok: Nakon tretmana, koža će biti crvena i otečena. Ovo je normalna reakcija i može trajati nekoliko dana do nekoliko sedmica, u zavisnosti od intenziteta tretmana. Može se koristiti hladni oblog ili led da se smanji crvenilo i otok.
Perutanje i ljuštenje kože: Nakon nekoliko dana, može se javiti perutanje i ljuštenje kože. To je dio prirodnog procesa obnove kože i može trajati nekoliko dana do nekoliko nedelja. Važno je ne kidati ili povlačiti ljuskice, već samo blago hidrirati kožu i dozvoliti da se prirodno odstrane.
Hidratacija: Važno je održavati kožu hidriranom tokom oporavka preporučenom hidratantnom kremom koju treba koristiti kako bi se umirila i hidrirala koža.
Izbjegavanje sunčeve svjetlosti: Tokom oporavka, izbjegavajte izlaganje sunčevim zracima jer je koža osjetljiva i može biti sklonija fotooštećenjima. Ako je izlazak neizbježan, koristite širok spektar SPF zaštite i zaštitite kožu šeširom ili maramom.
Izbjegavajte korišćenje šminke: Preporučuje se izbjegavanje upotrebe šminke dok se koža oporavlja, kako bi se izbjegla iritacija i infekcija.