Lipoliza

Kako rastopiti masne naslage ?

Da li primjećujete nagomilane masne naslage ili jastučiće oko stomaka, kukova, butina, koljena, ruku ili podbratka? Da li ste neko ko je relativno zadovoljan svojom težinom ali ne i oblikom svog tijela!?

Idealna figura zahtijeva mnogo rada i striktnih pravila. Često se dešava da, nakon dostizanja željene brojke na vagi, ostaju lokalne masne naslage koje kvare cijelu, gotovo idealnu figuru. U slučaju kada uobičajene metode oblikovanja tijela ne pomažu, estetska medicina nudi dodatne načine da se riješite neželjenih tjelesnih masti, a jedan od njih je lipoliza.

Lipoliza je nehirurška injekciona terapija koja uklanja masne naslage otporne na ishranu ili vježbanje. To nije metoda mršavljenja, već tretman za oblikovanje ili preoblikovanje tijela.

Metoda je još poznata i kao „nehirurška liposukcija“ jer omogućava da se odstrane konkretne masne naslage koje ne želite, zahvaljujući ubrizganim supstancama koje dovode do destrukcije masnih ćelija. Ovu proceduru možemo klasifikovati kao minimalno invazivnu metodu za uklanjanje viška masti. Jedina intervencija koja se dogodi tokom ovog postupka je serija injekcija.

Sam pojam „lipoliza“, znači topljenje masti, sala, odnosno razgradnju masnih naslaga, za razliku od „liposukcije“ u kojoj tretman podrazumijeva izvlačenje viška masnih naslaga iz tijela procesom sukcije ili usisavanja.

Lipolizom se trajno smanjuje broj masnih ćelija u tretiranoj regiji, što je izuzetno važno jer znači da nema jo-jo efekta tj. vraćanja kilograma, ukoliko se pridržavate zdravih navika i pravilne ishrane.

Tretman lipolizom se izvodi apliciranjem lipolitika (fosfatidilholina i dezoksiholata) ubrizgavanjem direktno u masno tkivo. To je prirodna supstanca koja se dobija iz soje i u medicini se ovaj tretman već upotrebljava za tretiranje masne jetre i prevenciju masnih krvnih ugrušaka. U tom slučaju doza fosfatidilholina je znatno veća nego prilikom lipolize.

Kada se ubrizgaju u masno tkivo, aktivne supstance dovode do pucanja membrane masnih ćelija u tretiranoj zoni i do izlivanja njihovog sadržaja u okolno tkivo. Odatle se na prirodan način, putem krvotoka, masnoće transportuju do jetre i bivaju izbačene iz našeg organizma. Potrebno je naglasiti da se ovim postupkom ne mijenja nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Lipoliza je proces kojim se masti u našem tijelu razgrađuju putem enzima i vode.

Igle koje se koriste su vrlo fine kako bi se smanjila nelagodnost. Neposredno nakon injekcije, područje postaje toplo, nekada crveno i osjeća se nelagodno bockanje. Nivo nelagodnosti može se kretati od blagog do intenzivnog u zavisnosti od reakcije svakog pojedinca. Ova bol može trajati nekoliko minuta ili nekoliko sati. Oticanje počinje gotovo odmah nakon tretmana i to je normalno. Nježnost, otok i opšta utrnulost u tom području mogu trajati nekoliko dana. Takođe se mogu pojaviti i modrice. Sve ovo su normalni odgovori na ovaj postupak. Nije potreban nikakav oporavak nakon tretmana, možete se odmah vratiti svakodnevnim obavezama.

Tretman se preporučuje svim osobama koje i pored zdravog načina života, tj. redovne fizičke aktivnosti i uravnotežene ishrane, imaju problem masnih naslaga na određenim djelovima tijela. Lipoliza se idealno kombinuje sa limfnom drenažom, kako bi se potpomogla eliminacija masti iz organizma koje se djelovanjem lipolitičkog koktela oslobađaju iz masnih ćelija.

Lipoliza se ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja, osobama sa hroničnim oboljenjem srca, jetre, bubrega, dijabetesom, poremećajem koagulacije krvi, kao i osobama koje imaju sklonost ka alergijskim reakcijama (opšte, ali i na neke od supstanci koje ulaze u sastav koktela), kao i osobama koje su na terapiji ljekovima „heparin“, „trental“, „aspirin“, „brufen“…

Lipoliza nije način gubljenja težine, mršavljenja, već oblikovanje tijela. Jako gojazni nisu kandidati za lipolizu.

Često postavljena pitanja

Lipoliza je medicinska procedura kojom se uklanjanjaju lokalizovane masne naslage. Prilikom ove procedure, koriste se mezoterapijski kokteli koji se ubrizgavaju direktno u masno tkivo.

Lipoliza se ne koristi za gubljenje kilograma, već isključivo za reoblikovanje djelova tijela sa kojih se masni jastučići ne mogu skinuti vježbanjem i dijetama. Lipoliza je metoda kojom se uspješno uklanjaju masne naslage sa stomaka, butina, zadnjice, koljena i ruku. Osim toga, lipoliza odlično utiče na redukciju celulita.

Mehanizam ovog postupka zasniva se na injektovanju specijalnih supstanci za sagorijevanje masti – lipolitika.
Komponente ovih preparata imaju poseban efekat na masne ćelije, usled čega one počinju postepeno da se raspadaju, i proces se naziva lipoliza.
Nakon toga se masne naslage samostalno apsorbuju i izlučuju iz tijela na prirodan način. Možda će za postizanje željenog efekta biti potrebno nekoliko procedura lipolize, ali fantastični rezultati svakako neće izostati.

Glavna aktivna supstanca, koja se najčešće koristi, je fosfatidilholin (PPC). Njegova uloga je razlaganje zida masne ćelije pri čemu se njen sadržaj resorbuje i konačno evakuiše iz organizma mokraćom. Dobra vijest je da intervencija nema neželjeni JO-JO efekat jer se jednom razorena masna ćelija ne može ponovo povratiti.

Lipoliza je idealno rešenje za one koji žele da se oslobode:
• manjih masnih naslaga na vratu, ramenima, stomaku, butinama i zadnjici;
• masnih naslaga na zglobovima i na leđima;
• celulita.

Nakon procedure, koja traje veoma kratko (oko 15 min.), možete očekivati: blaže crvenilo, otok i bol regije u koju je koktel aplikovan.
Ovo predstavlja normalnu reakciju, a i dokaz da koktel djeluje. Navedeni simptomi potpuno prolaze za nedelju do dvije, a intervencija se može ponoviti nakon tri nedelje.

Efekti lipolize nisu odmah vidljivi, jer procesi razgradnje masnog tkiva traju neko vrijeme. Međutim, stanje vremenom biva sve bolje, lipolitici će učiniti svoje, a vi ćete biti oduševljeni rezultatima.
Za najbolje rezultate tretman bi trebalo ponavljati u intervalima od 3 nedelje. Obično je dovoljno uraditi 2-3 procedure, ali nekome će biti potrebno i više.

Tokom terapije preporučuje se regulisana ishrana- restrikcija ugljenih hidrata i unošenje veće količine tečnosti (vode).
Ukoliko se klijent pridržava preporuka, rezultati su veoma dobri, kroz nekoliko ponavljanja znatno se smanjuje obim, a figura tijela uspješno oblikuje.
Korisni savjeti:
• pijte 2-2,5 litra vode svakog dana;
• prvog dana nemojte koristiti dekorativnu kozmetiku u tretiranim područjima;
• prva 2-3 dana izbjegavajte alkohol;
• za smanjenje otoka možete koristiti suve hladne obloge.

1. Uklanja lokalizovane masne naslage u bilo kom dijelu tijela,
2. Postupak može da se kombinuje sa drugim metodama uklanjanja masti,
3. Nema rezova, a shodno tome ni ožiljaka i šavova,
4. Uvođenje lipolitika čini kožu svježom i zategnutom,
5. Nema bola,
6. Procedura traje kratko.

Lipoliza ne može da se radi u slučaju:
• trudnoće i dojenja,
• onkoloških bolesti,
• poremećaja zgrušavanja krvi,
• autoimunih oboljenja.